HOCALI’DA YAŞANAN KATLİAMDA AZERBAYCANLI ŞEHİTLER BİR MİLLET ÜÇ DEVLET OLARAK MİNNET İLE GAÜ EV SAHİPLİĞİNDE ANILDI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve DP Girne Milletvekili Serhat Akpınar ve Türk Aksakallılar Birliği – TAİB heyeti arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmeye Türk Aksakallılar Birliğinin - TAİB Teşkilat Komitesinin Başkanı Prof. Sudeyif İmamverdiyev, Azerbaycan millet vekilleri Prof. Dr. Anar İskenderov, Ramil Hesen, Dünya Azerbaycanlıları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Elşad Mirbeşiroğlu, Dünya Azerbaycan millet vekili Başar Kömür, Azerbaycan Missiya Medya Grubu Başkanı Nicat Dağlar ve Elnur Eltürk katıldı.

Görüşmede Azerbaycanın Hocalı Soykırımı, Ermenilerin Azerbaycanlılara karşı yaptıkları hakkında konuşuldu. Ayrıca Türk Aksakallılar Birliğinin faaliyetleri hakkında da bilgiler verilirken Azerbaycan heyeti Akpınar’a kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti. Akpınar konu ile ilgili konuşmasında, “Kardeş Azerbeycan Milletvekilleri ve Azerbeycan Cumhurbaşkanlığı Akil Heyetimiz sizleri burada ağırlamaktan dolayı onur duyuyoruz. Kıbrıslı Türklere karşı  1963, 1964 ve 1974 döneminde Rumlar tarafından gerçekleştirilen katliamlar, toplu mezarlar, katledilen çocuk, kadın, genç, yaşlı kardeşlerimiz gibi 1250 Azeri kardeşimizde Hocalı Katliamında halen kayıp ve 650 kardeşimiz de çoluk çocuk denmeden Ermeni milislerce katledilmişlerdir. Hocalı’da yaşanan katliam ve soykırımın 30. yılında Azerbeycanlı Şehitlerimizi 1 Millet 3 Devlet olarak rahmetle anıyoruz” dedi.

Hocalı Soykırımı 30. Yıl Dönümünde GAÜ Ev Sahipliğinde Anıldı

Daha sonra GAÜ Kurucu Rektörü ve DP Girne Milletvekili Serhat Akpınar ve Azerbaycan Heyeti 26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabasında yaşanan ve Azerbaycan halkının, Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu halde katledilişinin 30. Yıl dönümü dolayısı ile düzenlenen Hocalı Soykırımı Uluslararası Konferansına geçti. Konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Hasan Taçoy ve millet vekili Hasan Tosunoğlu da katılım gösterdi.

Burada açılış konuşmasını Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Orhan Hasanoğlu yaptı. Hasanoğlu konuşmasında Hocalı soykırımının tamamen insanlığa karşı yapılmış ağır cinayet olduğunu ve bugün burada o günü anmak için bir araya gelindiğini vurguladı.

Türk Aksakallılar Birlğinin Teşkilat Komitesinin Başkanı Sudeyif İmamverdiyev geniş nitelikte ermeni silahlı birleşmeleri ve terör gruplaşmalarının Azerbaycanda yaptığı vahşiliklere dikkat çekerek, 44 günlük Vatan Muharebesinde Azerbaycan Cumhuriyetinin Başkanı İlham Aliyev’in rehberliği ile kazanılan mücadelede şehitlerin intikamının alındığını belirtti.

Azerbaycan millet vekili Ramil Hasan ise konuşmasında “Azerbaycan ordusu 44 gün içinde tarih yazdı ve 30 senelik işgale son verdi. Zaferimizin temeli elbette Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başkomutan İlham Aliyev'in kararlılığı, halkımızın birliğidir” dedi. Hasan, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin sürdürülebilir gelişimi hakkında da konuştu. Türk devletleri arasındaki entegrasyonun hızlandırılmasının önemine değinen Hasan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir role sahip olduğunu ve bu tür etkinliklerin ilişkilerin daha da gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Etkinlikte konuşan Milletvekili Elshad Mirbashiroğlu, Azerbaycan'ın Ermenilerin Azerbaycan halkına karşı gerçekleştirdiklerini dünya halklarının dikkatine sunmak için yaptığı çalışmalardan bahsederek “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önderliğinde Azerbaycan devleti Hocalı gerçeğini dünyaya anlatmak için büyük işler yaptı. Çalışmaların sonuçlarını bugün görüyoruz. Birçok ülke Hocalı trajedisini tanıyor ve soykırım olarak nitelendiriyor. Hocalı soykırımı ile bağlantılı olarak bu tür etkinliklerin düzenlenmesi çok önemlidir” dedi.

Milletvekili Anar Iskandarov ise yaptığı konuşmada, Ermenilerin tarih boyunca Azerbaycanlılara ve Türklere karşı yaptıkları zulümlere değindi. Iskandarov “Elbette Ermenistan ile Azerbaycan arasında farklı yönlerde ilişkiler kurulabilir. Ama Azerbaycanlılara karşı yaptıkları vahşeti ve terör eylemlerini asla unutmamalıyız. Hocalı soykırımını da unutmamalıyız” şeklinde belirtti.

GAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Sadık Akyar ise konuşmasında Ermenistan siahlı kuvvetlerinin sayısı ve kullandıkları silahların halen daha  tam olarak bilinmediğini söyleyen Akyar, “Ermenistan tarafından bu bilgiler uluslararası kamuoyu ile paylaşılmamaktadır” dedi. Akyar Hocalı Katliamında yapılanlar ile Kıbrıs’lı Türklere yapılanlar arasındaki benzerliklere dikkat çekti.

Tatar; “Kıbrıs Türk Halkı Olarak Benzer Katliamlar Yaşadık”

Konferansta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bir konuşma gerçekleştirerek, Azerbaycandan gelen heyeti ülkede görekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Türk Aksakallılar Birliğinin Başkanı Sudeyif İmamverdiyevi dikkatle dinlediğini Hocalı Soykırımının Türk dünyasının faciası olduğunu söyledi. Tatar Hocalı Katliamının Türk milletinin kalbinde her zaman bir yara olarak kaldığını belirterek “Kıbrıs Türk halkı olarak benzer katliamlar yaşadık. 1963 yılında başlayan Rum saldırılarına direnip 1974’te Mehmetçiğimin adaya ayak basması ile artık Kıbrıs’ta yeni sınırlar çizilmiş ve KKTC’nin temelleri atılmıştır. Kıbrıs Türk halkı o gnden beri barış, huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmektedir. Biz, büyük Türk milletinin evlatları olarak bu coğrafyada Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz’de bütün Türk dünyasının temsilcileri olarak aramızdaki manevi, sosyal ve iktisadi değerlerinin daha da pekişmesi ile geleceğe umut ile bakabilmenin mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

Konferansta yapılan konuşmaların ardından panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörü, Türkiye Büyükler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nijat Dağlar, önce konferans katılımcılarına TAİB'in kurucusu Ramin Ahmadov'un selamlarını iletti. Hocalı soykırımı gerçeğinin dünya kamuoyuna aktarılması için yapılan çalışmalardan bahseden Dağlar, Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva'nın başlattığı "Hocalı için Adalet" kampanyasının özel rolüne dikkat çekti. Azerbaycan Parlamentosu temsilcileri, uluslararası mahkemelerde Ermeni’nin hukuki olarak değerlendirilmesi için devletin aldığı geniş çaplı tedbirlerden bahsetti. Milletvekilleri, katılımcılardan gelen çok sayıda soruyu da yanıtladı.

Konfransın sonunda GAÜ Kurucu Rektörü ve DP Girne Milletvekili Serhat Akpınar’a, GAÜ Genel Sekreteri Sadık Akyar’a və Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu’na ve Türk Aksakallılar Birliği’ne plaket takdimi yapıldı. Akpınar da TAİB temsilcilerine hediyeler takdim etti.