Yakın Doğu Üniversitesi’nin kamuoyunu yanıltmaya yönelik basında yer alan açıklamaları ile ilgili sağduyu çağrımızı yineler, kamuoyunu yanlış bilgilendiren böylesi girişimlerden üzüntü duyduğumuzu belirtir, basında yer alan YDÜ açıklamalarında belirtilen kurumumuzun basın yoluyla “yalan ve yanlış sayılabilecek duyurular” verdiği yönündeki iddiaları kınar, hiçbir kurumun kamuoyunu kendi çıkarları çerçevesinde yanıltmaya hakkı olmadığını vurgulayarak aşağıdaki açıklamayı tüm kamuoyu ve ilgili tüm kesimlerle paylaşırız.

“Kuzey Kıbrıs yükseköğretim sistemi ve yapılarının ortak akıl ve sağduyu misyonu çerçevesinde ülkemizin bilim adası imajına güç katacak çalışmalara ve projelere imza atması gerekliliği ve çağrısını yineleyerek Yakın Doğu Üniversitesi’nin ne amaçla ve hangi misyon ile son günlerde kamuoyunu yanıltmaya yönelik kısır tartışmalar ile gündemi meşgul etme girişimi bilimsel akıl ve duruş ile bağdaşmamaktadır.

GAÜ bünyesinde Drama ve Oyunculuk bölümünün birarada ilk defa ülkede kültür ve sanat adına YÖK onayı ile eğitime başlayacaktır. Sözkonusu üniversite bünyesinde Dramatoloji-Dramatik Yazarlık ile Oyunculuk adı ile eğitimlerine devam eden bölümlerin GAÜ bünyesindeki bölüm ile farklı olduğu kamuoyunun gözünden kaçırılmak istenmektedir. Bu gerçeği kamuoyu ile paylaşır, herhangi bir bölüm ve/veya eğitim alanının da hiçbir üniversitenin tekelinde olmadığını da belirtiriz.

Yükseköğretim’de tekelleşmeyi amaçlayan böylesi bir anlayış ve girişimler Kıbrıs Türk toplumunun geleceğini ipotek altına almaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Tıp ve sağlık bilimleri eğitimi başta olmak üzere hiçbir alanda eğitim vermek hiçbir kurumun tekelinde olamaz. Buradan hareketle YDÜ tarafından yapılan açıklamanın

yaratmaya çalıştığı kısır tartışmalardan dünyanın çeşitli coğrafyalarında yükseköğretimi kendi kampüs ve akademik programları ile yürüterek Kıbrıs Türkü’nün varlığını ve sesini tüm dünyada temsil eden biz Girne Amerikan Üniversitesi olarak uzak duracağımızı bir kez daha vurgular, ilkel bir rekabet anlayışı ile gelişmemekten ve geliştirmemekten nemalanmayı gelenek haline getiren böylesi bir zihniyetten devletin, toplumun ve üniversite sistemi adına kaygı duyduğumuzu ifade ederiz.

"Girne Üniversitesi" nin sadece Denizcilik alanında eğitim vereceğini taahhüt ederek Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’tan izin alan ancak daha sonra kendi web sayfalarında ve tüm basında 21 haziran 2013 tarihinde "Girne Üniversitesi Havacılık Okulu için İngiltere’de” başlığı ile duyurduğu haberin ortaya koyduğu gibi etik ve bilimsel duruş gibi önemli ilkeleri savunacak en son yerin YDÜ yönetimi olduğunun altını çizer, ileriye doğru atılan her adımı toplumsal fayda adına takip etmekten onur duyduğumuzu ve ileriye doğru attığımız her adımın da etik yollardan olmasa da takip edildiğini görmekten de gurur duyduğumuzu en derin saygılarımızla tüm kamuoyu ile paylaşırız.

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ