GAÜ AQUA CYPRUS 2014 SONA ERDİ

GAÜ 1’İNCİ ULUSLARARASI DENİZ BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU 100’ÜN ÜZERİNDE BİLİM İNSANININ KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi önderliğinde Kastamonu Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin işbirliğinde gerçekleşen “1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu” sona erdi.

15-17 Mayıs tarihleri arasında, GAÜ Bünyesinde faaliyete geçen Chateau Lambousa Otel'de gerçekleşen, 1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumu, KKTC protokolü ve katılımcı üniversite protokolü’nün açılış konuşmaları ile başlarken, Avrupa’dan, Uzak Doğuya dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarının, sucul bilimler, ileri teknolojinin ilgili konuya adaptasyonu sucul kaynakların yönetimi ve cevresel etkileri konularında bilgiler aktarıldı. Konuşmacılar, farklı coğrafyalardaki uygulamalardan örnekler vererek, özellikle denizel menşeli ürünlerin üretimi için KKTC’ nin çok önemli bir potansiyeli olduğunun aynı zamanda bulunduğu denizel alanın çok iyi incelenmesi ve kaynaklarının belirlenmesi gerektiğini vurguladılar. Konu ile ilgili literatürün sürekli güncel tutulması gerektiği neticesine varılarak, alanlarında uzman dünyaca ünlü bilim insanları sunumlarının ardından katılımcılardan gelen soruları cevaplayarak, bilgi birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

Chateau Lambousa Otel'de gerçekleşen, 1. Uluslararası Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Sempozyumun ikinci gününde katılımcıların sunumları iki farklı salonda gerçekleşitken, sunumlar esnasında başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli üülkelerinden gelen 100’ün üzerindeki katılımcılar yapmış oldukları çalışmalar hususunda ayrıntılar aktararak, sunumlar sonunda gerçekleştirilen soru cevap

bölümlerinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmalara farklı bakış açıları ile sağlanabilecek katkılardan faydalanma şansı buldular. Sunumların sonunda katılımcıların arasında gerçekleştirilen Sempozyum Değerlendirme Toplantısında, yapılan organizasyondan duyulan memnuniyet ve bu organizasyonu daha ileri noktaya taşıyabilmek için bazı öneri ve eleştirilerde bulunuldu.

Sunumlar sonrasında Sempozyum Gala Yemeği GAÜ Turizm Otelcilik ve Denizcilik Uygulama Tesisi, Camelot Beach Club’ ta yoğun bir katılımla gerçekleştirilerek, sempozyum programındaki bilimsel kısım tamamlanmış oldu.

Sempozyumun üçüncü gününde katılımcılara Girne bölgesini tanıtmak amacıyla tarihi ve kültürel gezi gerçekleştirildi. Rehberler eşliğinde gerçekleştirilen gezide başta dünya denizcilik tarihi açısından önem teşkil eden ve Girne Kalesinde bulunan batık olmak üzere bir çok farklı noktalara ziyarette bulunuldu.