Algoritma ve programlamanın ne olduğu ve hangi amaçlarda kullanıldığını açıklayan GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Murat Akkaya; “ Algoritma ve programla günümüzde çok önemli bir noktaya gelmeye başladı. Çünkü biz işlemlerimizi yaparken beynimizde hızlı bir şekilde işlemler gerçekleştiriyoruz ve bilgileri beynimizde toplayıp ona göre bir sonuç buluyoruz. Fakat bunlar beynimizde çok hızlı gerçekleştiği için bir sıraya koyamıyoruz. Algoritma dediğimiz eğitim ise, beynimizin yapmış olduğu toplamanın ardından bütün aşamaları step olarak yazmayı öğreniyoruz. Bu duruma da algoritma diyoruz. Tabii bunun bilgisayar sistemleri kullanılarak kodlanmasına da kodculuk adını veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Murat Akkaya, erken kodlama da yaş sınırı olmadığını belirterek; “ Okuma yazmayı öğrenen her birey erken kodlama eğitimini almaya hazırdır. Aslında bir bakıma ne kadar erken öğrenilirse insanlığa o kadar hızlı bir şekilde katkısı olur. Teknolojik alanda gelişmiş olan ülkeler de bu eğitimler ARGE çalışmasını genişleterek üretici durumuna geldiler. Bizim şuanda ki tek sorunumuz teknoloji konusunda yalnızca tüketici durumunda olmamızdır. ” dedi.

Akkaya, algoritma ve kodlama eğitimi alan bireylerin ileri ki zamanlarda iş oranında herhangi bir sorun yaşamayacağını belirterek meslek alanında gidilen yönün artık teknoloji ile tamamıyla iç içe olacağını belirtti.

Doç. Dr. Murat Akkaya, ebeveynlerin üzerine düşen görevin, çocuk üzerinde eğitimlerin alınması ve müfredata sistematik olarak bu derslerin gelmesi gerektiğini vurguladı.

GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Murat Akkaya; “ Üniversite olarak bu konuya elbette eğilim gösteriyoruz. Kurucu Rektörümüz Serhat Akpınar’ da bu konu ile çok alakalı. Onların desteği ile biz Girne çevresindeki okullardan lise öğrencilerini bir araya getirerek onlara uzmanlar eşliğinde algoritma , Ceva, Si Programlama gibi dersler veriyoruz. Her yıl ortalama 150 öğrenciye eğitim veriyoruz. Onlar bizim topluma kazandırmış kodlama eğitimi alan bireyler. Belki de onlar ileri de bizim geleceğimizdir” dedi.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arif Sarı; “ Çok küçük yaşta kodlama eğitimin alınması çocuğun analitik düşünmesini de sağlamaktadır. Bunun en açık örneği İsrail’dir. Çocuklar İsrail’de bu tarzda sistematik dersler almaktadır. Bu durum uzun vadede ülkenin kendi içerisindeki yazılım ve donanımları, milli yazılıma ve nitelikli iş gücü sağlamaktadır. Bir çocuğun çok küçük yaşta alacağı analitik kodlama eğitimi çocuğun gelişimi ve ülkenin durumu için ciddi oranda katma değer uygulamaktadır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Arif Sarı, Çocuklara kodlama eğitimin oyunlarla da verilebileceğini vurgulayarak ortak paydaşlarla bir araya gelerek devletin de desteği ile lise düzeyindeki çocuklarımızın analitik düşünce yapısına sahip olunmalı, kısa sürelide olsa eğitimler verilmelidir” dedi.