Kalkanlı Vadisinde bulunan, yaşları 500 ile 800 arasında değişen yaklaşık 2 bin zeytin ağacının korunması ve turizme katkısının arttırılması amacıyla, Güzelyurt, Belediyesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kalkanlı (OTDÜ-KKK) Kampusu ve Tarihi Kalkanlı Zeytin Ağaçları Koruma Birliği (KAZAK-BİR) ortak proje başlattı.

Proje çerçevesinde Kıbrıs Atletizm Federasyonunun işbirliği ile gelenekselleştirilmesi planlanan Anıt Zeytin Ağaçları Koşusu ve Yürüyüşü etkinliğinin ilki 8 Nisan’da Kalkanlı Vadisine yapılacak.

Üç kurum ve etkinliğe sponsor olan Türkiye İş Bankası ile AsBank’ın temsilcileri bugün Belediyeler Birliğinde  basın toplantısı düzenledi.

TÜMER

ODTÜ KKK Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kalkanlı Vadisinin, 1200’lü yıllarda Lüzinyan döneminden itibaren ekilen 500 ile 800 yaşlarında zeytin ağaçları, antik değirmen  ve havuz kalıntıları, orkideleri bulunan  “doğa harikası” bir bölge olduğunu söyledi. 

Bölgeyi koruma amacı taşıyan projenin ilk etkinliğinin 8 Nisanda yer alacak koşu ve yürüyüş olduğunu söyleyen Tümer, elde edilecek gelirle asırlık zeytin ağaçlarının bakımı ve korunması için başlamış olan çalışmalara katkıda bulunulacağını ifade etti.

“Bölgenin ilgi odağı olacak potansiyeli var” diyen Tümer, projenin devamında da halk ve sponsorların katılımını temenni etti.

ZAFER

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise, projenin kültürel varlık, doğanın korunması ve bölge turizminin gelişimi bakımından çök büyük önem arz ettiğini söyledi.

Projenin başta bölge turizmi olmak üzere gelişmesine katkı koyacağına inandığını ifade eden Özçınar, projeyi ülke dışına çıkarabildikleri taktirde amaca ulaşacağına inandığını kaydetti ve OTDÜ-KKK, KAZAK-BİR ve sponsorlara teşekkür etti..

KAYMAK

Türkiye İş Bankası Güzelyurt Şube Müdürü Mustafa Kaymak, İş Bankasının Türkiye’de çevre koruma vakfı TEMA ile “81 ilde 81 Orman” adı altında ağaçlandırma projesi bulunduğunu, böyle bir projede de yer almaktan memnun olduklarını söyledi.

ALTUNER

Asbank Genel Müdürü Taştan Altuner ise kurumun elde ettiği kazancının bir kısmını topluma geri verme bilincini benimsediğini bu kapsamda yüksek öğretim ve çevreye odaklandıklarını söyledi.

KAŞ

KAZAK-BİR Başkanı Osman Kaş da bölgede 1995’te 2 bin 500 olan asırlık ağaçların 1996 ile 2003 yılları arasında kesilme ve sökülme sonucunda 2 binlere kadar düştüğünü, asırlık ağaçların bölgenin 2006’da Özel Çevre Koruma bölgesi olarak ilan edilmesi ve AB’nin doğal değeri yüksek bölgeler ağı “Natura 2000”e dahil edilmesiyle koruma altına alındığını anlattı.

Kalkanlı Vadisinin ilk sertifikalı organik zeytin üretilen bölge olduğunu da ifade eden Kaş, AB’den alının 100 bin Euroluk hibe ile bölgede tellenme, sulama  ve temizleme çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Kaş, çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin örnek bir turistik bölge olacağını dile getirdi; projenin yılda 5 bin turistin ziyaret ettiği Kalkanlı Vadisinin turizmine büyük katkı sağlamsına yardımcı olacağını söyledi.

KOŞU

Kalkanlı Vadisinde 6 kilometrelik parkurda yer alacak koşu 12 kategoride yapılacak. 8 Nisan Pazar günü saat 11:00’de başlayacak koşu için Girne ve Lefkoşa otobüs terminallerinden  saat 09:00’da servis kalkacak.