YUNANİSTAN'DA KAMU ÇALIŞANLARI FEDERASYONU'NUN GREVİ HAYATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

HASTANELERDE SADECE ACİL SERVİSLER ÇALIŞIRKEN, TÜRK-YUNAN SINIRINDAKİ GÜMRÜK KAPILARINDA GEÇİŞLER DURDU

Yunanistan'da Kamu Çalışanları Federasyonu, işten çıkarmaları ve elektrik teşkilatının özelleştirilmesini protesto amacıyla ülke genelinde 24 saatlik greve gitti.

Greve, Cezaevi Çalışanları Federasyonu'nun da katılması nedeniyle cezaevlerine ziyaretçi ve avukat kabul edilmeyeceği açıklandı. Hastanelerde de yalnızca acil servislerin hizmet vereceği belirtildi. Gümrük görevlilerinin greve katılmaları dolayısıyla Türk-Yunan sınırındaki giriş ve çıkışları sağlayan Pazarkule (Kastanies) ve İpsala (Kipi) kapılarında da geçişler durdu.

Federasyon, grev kapsamında Atina'nın Klafthmonos meydanında protesto gösterisi düzenledi. Gösteride, "Zafere kadar mücadele", "İşsizler kazanacak, işsizler Samaras hükümetini devirecek", "Yunan halkı sokaklara akın etsin" ve "Bizi köleleştiren azınlık hükümetinden korkmuyoruz" sloganları atıldı. Yunan polisi, gösteri sırasında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Kamu Çalışanları Federasyonu, grevle ilgili açıklamasında, hükümetin çalışanlara karşı saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde sert bir yanıt verileceğini belirtti. Panellen Devlet Hastaneleri Çalışanları Federasyonu da hükümetin memurları değerlendirme testine tabi tutarak yeni "kurbanlar" alacağını savundu.

Yunanistan Hastaneleri Birliği Federasyonu ise hükümetin uyguladığı bütün bu önlemlerle çalışanları düşük bir maaş karşılığında ve sigorta haklarından mahrum bırakarak çalıştırmayı planladığını savundu.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu üyelerinin akşam saatlerinde geniş çaplı bir prostesto eylemi daha gerçekletirmeleri bekleniyor. Grevin yarın sabah sona ermesi planlanıyor.

HÜKÜMET GREVLERE YENİ DÜZENLEME GETİRİYOR

Yunanistan'da hükümet yıl sonuna kadar sendika yasasında değişiklik yapmayı planlıyor. Yasa, memur ve işçilerin sık sık grev kararı almasını zorlaştırmayı öngörüyor.

Yunanistan'da 32 yıldır değişmeyen sendika yasasında yapılması planlanan değişikliklerin lokavt, sendikal izin ve grev kararı alma konularını kapsadığı bildirildi. Yapılacak değişiklikle grev kararı alınabilmesi için sendika üyelerinin yüzde 51'inin "evet" oyu kullanması gerekecek.