Yunanistan'da, hükümetin mali reformlarını protesto etmek amacıyla başkent Atina'da gösteri yapan eylemciler ile polis arasında arbede çıktı.

Yunan Parlamentosu'nun bulunduğu Sintagma meydanındaki protesto gösterilerinde yüzleri maskeli kişilerin polise ses bombaları ve taşlarla saldırması üzerine, polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.
Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı, parlamentonun da bulunduğu Sintagma meydanında göstericilerle polis arasında çıkan arbedede bir kişinin ağır yaralandığı, üç kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Polisin göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıtma çabası nedeniyle nefes alınamaz hale gelen Sintagma meydanında, gruplar çevredeki binaların ön cephelerinden kopardıkları mermer parçaları ve kaldırım taşlarıyla polise saldırdı. Gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşanırken, kent merkezindeki Filellinon ve Mitropoleos caddelerinde de göstericilerle polis arasında çatışmalar gözleniyor.

Bu arada, Atina'da, Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE) düzenlediği protesto gösterileri sona erdi. Mücadeleci İşçi Cephesi'nin (PAME) Parlamento önündeki gösterisi sürerken, PAME üyesi kalabalık bir grubun Pireos caddesindeki Çalışma Bakanlığı binasını işgal ettiği bildirildi.

PROTESTOCULAR EKONOMİ BAKANLIĞI'NI İŞGAL ETTİ
Protestocular, güvenlik çemberini aşarak Ekonomi Bakanlığı'nı işgal etti. Bakanlığın ilk katına giren eylemciler, pencerelerden siyah flamalar sallıyor. 

Polis, parlamento binası önünde güvenlik önlemi alırken, bazı protestocular, bakanlık binalarının güvenliğini sağlayan polislere molotof kokteylleri fırlatıyor. Meydana çıkan yollarda ise bazı gruplar kaldırımlardan söktükleri taşlarla polise saldırıyor. Etkisiz kalan polisin göstericilerin saldırıları sonucu geri çekildiği gözlemlendi.

İşçi ve memur sendikalarının destek verdiği gösterilerde protestocular, Başbakan Lukas Papadimos ve hükümetine istifa çağrısında bulunan pankartlar taşıyor. Protestoların Pazar gününe kadar devam etmesi bekleniyor. 

ATİNA'DA 48 SAATLİK GREV
Yunanistan'ın önde gelen işçi ve memur sendikaları hükümetin AB ve IMF'den alacakları yardım paketi karşılığında uygulayacakları "tasarruf ve tedbir" politikalarına karşı 48 saatlik grev başlattı. 

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) tarafından başlatılan grev nedeniyle tüm kamu kurum ve kuruluşları kapalı olması ve toplu taşıma hizmetlerinin durması hayatı felç etti. 

Kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında AB ve IMF'nin şartlarını kabul eden hükümete karşı bugün Sintagma Meydanı'nda protesto eylemi düzenleniyor. 

Yerel saatle 11.00 sıralarında başlayacak protestoların Pazar gününe kadar devam etmesi bekleniyor. 

IMF ile Avrupa Birliği'nin yeni yardım paketi için öne sürdüğü şartlar arasında emekli aylıklarının düşürülmesi, binlerce memurun işten çıkarılması, kamu harcamalarında 325 milyon avroluk ek tasarrfu yapılması ve yabancı finans kuruluşlarıyla borç silme konusunda anlaşmaya varılması da bulunuyor.