“KIBRIS KRİZİ YUNAN KRİZİ OLMASIN”

Yunanistan siyasi liderliği ve vatandaşlarının, Güney Kıbrıs’taki ekonomik çıkmaz ve belirsizlikler nedeniyle bakışlarını adaya çevirdiği; Güney Kıbrıs krizinin, Yunan krizine dönüşmesini istemedikleri haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Krizi Yunan (Krizi) Olmasın... Atina, Memorandumla İlgili Lefkoşa’daki Entrikalar Konusunda Endişeleniyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Yunanistan siyasi liderliği ve Yunan vatandaşların, bakışları Lefkoşa Rum kesimine çevrilmiş bir şekilde beklemekte olduğunu; Yunan Hükümet yetkililerinin, Rum Hükümet üyelerinin resmi açıklamaları konusunda teyakkuzda olduğunu yazdı.

Yunanistan siyasi liderliğinin, “çevrilen entrikalar” konusunda doğrundan bilgiler almak için Kıbrıs güçleriyle devamlı bir iletişiminin olduğunu kaydeden gazete, herkesin, “bir sonraki günü”; Anastasiadis Hükümeti’nin sunacağı çözüm planını beklemekte olduğunu aktardı.

Gazete, bekleme uzadıkça ve adadaki bankalar kapalı kalmaya devam ettikçe, Yunan yetkililerin endişelerini saklamadığını da belirtti.

Habere göre gazeteye konuşan Yunan Hükümeti’nden bir üst düzey yetkili, Güney Kıbrıs’taki durumun sadece birkaç gün bile devam etmesi durumunda, çözümün, yaratılan sorunları düzeltmeye yeterli olamayacağı yorumunda bulunuyor. 

Elde ettiği bilgilere göre, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın, Anastasiadis ile hali hazırda tekrar tekrar görüşmeler yaptığını, sarf edilen çabalara yönelik desteklerini belirttiğini aktaran gazete, ayrıca Samaras’ın, daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiği değerlendirmesinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, aynı bilgilere dayanarak, Samaras’ın, başkan ve hükümetin kararının -Yunanistan’dakinden çok daha kolay olarak- Meclis’te aleyhte oylanmasının mümkün olduğu Güney Kıbrıs’ta, geçerli olan sistemden dolayı yaratılan sorunları bildiğini, ancak pazartesi gününden önce bir çözümün bulunması gerektiğini düşündüğünü yazdı.

Habere göre her durumda, hükümet, “Kıbrıs’taki krizin Yunan sorununa dönüşmesi” olasılığını reddediyor. Bu nedenle Samaras tüm bakanlarından, seslerini yükseltmemeleri ve Atina’nın Yunanistan’da faaliyet gösteren üç Rum bankasının şubelerini almaya hazır olduğunu teyit etmeleri isteğinde bulundu.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras’ın da, Euro Grubu’ndaki gelişmeler hakkında Samaras’a bilgiler verdiğini, aynı zamdan Avrupalı meslektaşlarıyla art arda görüşmeler yaptığını aktaran gazete, Sturnaras’ın da Samaras’la aynı çizgide olduğunu; Güney Kıbrıs’ın sorununa hemen bir çözüm bulunması gerektiği değerlendirmesinde bulunduğunu belirtti.