Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), KIB-TEK’teki son gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirtti.

YKP’den yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yönetiminin “herkesi yok sayarak kararlar almaya devam ettiği savunuldu, personel alımı da “siyasi” diye nitelenerek eleştirildi.

Sayıştay’ın 2 Şubat 2012 tarihli ve MD.1/2012-EÇ.1/2012 sayılı “Elektrik Kurumu ile Aksa Enerji Üretim AŞ arasında İmzalanan Kalecik-II Sözleşmesi’ne İlişkin Hazırlanan Ek Protokol-I Taslağı Hakkındaki Rapor” başlıklı denetim raporuna da değinilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu raporda açıkça hükümet edenlerin ve KIB-TEK yönetiminin aldıkları kararlar ile kurumu zarara uğrattığı anlatılmaktadır. Bu rapor, kurumun ivedi olarak özerkleştirilmesi gerektiğini ortaya koyan önemli bir belgedir.”

Rapordan alıntılar yapılan YKP açıklamasında, AKSA-KIB-TEK ilişkisinin sağlıksız ve AKSA lehine, kurumun aleyhine bir zeminde devam ettiği belirtilerek; alım garantisi protokolünün yürürlüğe konulması halinde ihtiyaç olmadığı halde AKSA’ya yüz milyonlarca lira ekstra ödeme yapılacağı ve kurumun zarar edeceği kaydedildi.

YKP açıklamasında, “KIB-TEK yönetimi aldığı ve almaya çalıştığı kararlarla AKSA’ya haksız ödemeler yapmakta, yapmayı taahhüt etmekte, yani kurumun ekonomik yapısını bozmaya devam etmektedir” denilerek, KIB-TEK yönetiminin yeni istihdamlar ve elektrik borçlarının affedilmesi gibi kararlarla kurumu daha da batağa sürüklediği savunuldu.

“Tüm bu yapılanların tesadüf olduğuna inanmamız artık imkânsızdır” denilen açıklamada, kurumun batağa sürüklendiği ve özerkleştirilse bile kurtulamayacağı ve özele devrinin kaçınılmaz kılınmaya çalışıldığı iddia edildi.