Yemen'de 21 Şubat'ta Yapılması Planlanan CumhurBaşkanlığı Seçimleri Tehlikeye Girdi. Bir Yandan İki Milyon Seçmen Henüz Seçmen Kütüğüne Kaydedilemezken, Diğer Yandan El Kaide Örgütünün Yükselişi Seçim Güvenliğini Tehlikeye Atmaya Devam Ediyor.

EL KAİDE 3 BÖLGEYİ KONTROLÜ ALTINA ALDI

Bir yılı dolduran Yemen devrimi boyunca atılan en olumlu adım olarak nitelendirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planının imzalanmasından sonra dahi yaşanan siyasi krizin önüne geçilemiyor. Yemen'in taşra bölgelerinden gelen haberler El Kaide'nin 3 ayrı kenti kontrolü altına aldığı yönündeyken, Dışişleri Bakanı Abdullah Kırbi'nin, ''seçimler güvenlik endişesi nedeni ile ileri bir tarihe ertelenebilir'' açıklaması kafaları karıştırdı.

EL KAİDE HAPİSHANE BASIP, POLİS KAÇIRIYOR

El Kaide örgütünün kontrolü altında tuttuğu güney Abyan bölgesine, Şebva ve başkent Sana'ya sadece 150 kilometre olan Rada'a kentleri de eklendi. ABD'nin yönettiği bir hava operasyonu ile yazın öldürülen El Kaide'nin bölgedeki lideri Muhammed Evlaki'ye bağlılığı ile bilinen Yemenli silahlı kişiler, örgüt adına yaptıkları son eylemlerde bir hapishaneyi basıp 58 kişiyi kaçırdı ve 3 güvenlik görevlisini esir aldı.

Salih bölgedeki gelişmelerden El Kaide'ye destek veren şiddet yanlısı tehlikeli silahlı aşiretleri sorumlu tutuyor. Bölge halkı ise ABD hava bombardımanında hayatını kaybeden sivil halkın yakınlarının Salih rejimine duyulan öfkeden dolayı örgütü desteklemeye başladıklarını ileri sürüyor.

Meydanlardaki gençler kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümetini tanımamaya devam ederken, El Kaide'ye yönelik haberlerin seçimin yapılmasını engellemek için korku atmosferi oluşturma amacı taşıdığı görüşünde.

CLİNTON: ''SALİH VERDİĞİ SÖZLERDEN DÖNÜYOR''

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Fildişi Kıyısı ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamada, ''Yemen sorununun öncelikli meseleleri olduğunu'' söylerken, Salih'in verdiği sözlerden döndüğünü ifade etti. Clinton El Kaide yapılanmalarının endişe verici boyutlara ulaşmasının yanı sıra, Salih'in verdiği demeçlerin ve askeri komiteyi toplayarak yaptığı görüşmelerde seçim süreci ile ilgili görüş ortaya koymasının KİK planının ruhuna aykırı olduğunu söyledi.

ABD yönetimi bölgede güçlenmeye devam eden El Kaide yapılanmalarını yakından takip ederken, Evlaki'ye yapılan operasyonlardan hemen sonra aile üyelerinin de hedef alınması ve Evlaki'nin 16 yaşındaki oğlunun da öldürülmesi bölge halkı arasında büyük infial yaratmıştı.