Yedikonuk sahilinde petrol dolum tesisi kurmayı planlayan Rixoh Investment  Ltd.,   dolum tesisi konusunda kamuoyunu aydınlatma çalışmaları çerçevesinde Mersin ve Adana’da iki günlük gözlem gezisi gerçekleştirdi.

Rixoh’un, “kurulacak olan dolum tesisinin hangi seviyede olacağını, çevresel ve insan sağlığı açısından risk faktörlerinin ne kadar düşük olduğunu yerinde görmek ve yapılan çalışmaları izlemek” amaçlı inceleme ve gözlem gezisi, 1 milyon 600 bin metre küp kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük petrol depolama tesislerinden biri olan Adana Ceyhan’daki Botaş Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü ile Mersin’deki Bal Pet (B-Pet) Petrol Dolum Tesisi’ne düzenledi.

Geziye, bazı Büyükkonuk Belediye Meclis Üyeleri, bölge muhtarları,bölgedeki turizm yatırımcıları ve medya mensupları katıldı.

Geziye katılanlar, petrol dolum tesisinin olası risk faktörleri, emniyet tedbirleri, çevreye etkileri ile ekonomi ve istihdama katkıları gibi konularda tesislerde yetkililerden bilgi alarak fikir sahibi oldular.

İLK ZİYARET B-PET’E...

Gezi kapsamında ilk ziyaret Mersin sahiline 6 kilometre uzaklıkta bulunan Bal Pet (B-Pet) Petrol Dolum Tesisi’ne gerçekleştirildi.

Emniyet tedbirlerinin en üst seviyede alındığı gözlemlenen tesise girişte cep telefonları ile sinyal veren cihazların  kapatılması ve çakmak ve sigara gibi maddelerin tesise sokulmaması istendi.

TÜRKAY

B-Pet Tesis Müdürü Murtaza Türkay, heyetin sorularına verdiği yanıtlarda, tesisin devletin yetkili kurumları tarafından sıkı bir şekilde denetlendiğini, uluslararası standartlara kurallara ve denetimlere tabi olduğunu, olası kazaları önlemek için en üst derecede emniyet tedbirlerinin alındığını kaydetti.

Türkay, tesiste oluşan çamur atıkların ise anlaşmalı bertaraf tesislerinde arıtıldığını, deprem riskine karşı da önlemler alınarak yüksek duvarların inşa edildiğini söyledi.

Türkay, tesiste yüzer havuzlu tanklar sayesinde petrolün buharlaşma oranının azaltıldığını ve yoğunlaştırma sisteminin bulunduğunu, belirli periyotlarla hava ölçümleri yapıldığını kaydetti.

Petrolün gemiden yer altına döşenen boru yardımıyla tesise boşaltıldığını ifade eden Türkay, bölgede balıkçılık faaliyetinin yapılmakta olduğuna dikkat çekti ve denize herhangi bir olumsuz etkinin olmadığını söyledi.

Petrol dolum tesisinin uluslararası standartlara uyma zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Türkay, standartların yerine getirilmemesi durumunda petrol dolum tesisi ruhsatının alınamayacağını ifade etti.

Türkay, bölgede petrol faaliyetlerinden kaynaklanan herhangi bir hastalığa rastlanmadığını, turizme de herhangi olumsuz bir etkinin de söz konusu olmadığını söyledi.

Tesisin ekonomiye katkısına da değinen Türkay, yüzde 63 vergi oranıyla en büyük katkıyı devlete sağladıklarını, Süper Lig’de mücadele eden Mersin İdmanyurdu’nun ana sponsoru olduklarını, okullara, belediyelere yardımlar yaptıklarını, öğrencilere burs verdiklerini belirtti.

Türkay, KKTC heyetine kurulması planlanan petrol dolum tesisiyle ilgili olarak, “Çevre emniyet tedbirleri alınırsa, korkmayın, hiç bir şey olmaz, ekonomiye büyük katkısı olur” diye konuştu.

Bir başka firma yetkilisi de, 2011 yılından itibaren petrol dolum tesisi kurulmasına ilişkin şartların daha da zorlaştırıldığını ifade ederek, bu tür tesislerin ekonomik yarar açısından sahil şeritlerine en uygun iskele yakınlarında kurulması gerektiğini kaydetti. Yetkili, mesafe uzadıkça masrafların ve yaratabileceği sorunların arttığına dikkat çekti.

PAŞA

Rixoh Investment Ltd.  Genel Koordinatörü Hüseyin Paşa da, istihdama ilişkin soruya verdiği yanıtta 1989 yılında çıkan ilgili yasanın bağlayıcı olduğunu kaydederek, kurulacak petrol tesisinde istihdamın yüzde 70’inin KKTC’den olma zorunluluğu bulunduğunu belirtti.

Paşa, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile şirket arasındaki protokole atıfta bulunarak, istihdam edilecek 295 kişiden en az 220’sinin  KKTC vatandaşı olacağını,  şirketin buna uymaması durumunda en yüksek devlet memuru maaşı oranında devlete her ay ceza ödeyeceğini açıkladı.

Paşa, tesiste ihtiyaç duyulacak güvenlik görevlisi, itfaiyeci, çevre mühendisi, kimyager ve kimya mühendisi gibi personelin rahatlıkla KKTC’den temin edilebileceğini, alınacak personelin eğitimlerinin de gerçekleştirileceğini  ifade etti.

B-Pet tesisinin hemen dışında portakal bahçeleri bulunduğuna dikkat çeken Paşa, petrol dolum tesisinin çevreye zararı olmadığının rahatlıkla görülebildiğini dile getirdi.

BOTAŞ ZİYARETİ VE CEYLANLAR

KKTC’den giden heyet, B-Pet’teki ziyaretin ardından  Adana Ceyhan’a geçerek İskenderun Körfezi’nde 8 bin 500 hektar alan üzerinde Irak petrolünün taşınması için kurulan ve 1977 yılında faaliyete geçen Botaş Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü’nde incelemelerde bulundu.

Botaş’a gelişte ilk olarak Botaş Çevre Mühendisi Serhan Köklü, Botaş’ın kuruluşu, faaliyetleri ve emniyet tedbirleri konusunda KKTC heyetini bilgilendirdi. Daha sonra da Botaş’la ilgili film izlettirildi.

Bilgilendirmenin ardından petrol boşaltımının yapıldığı iskele sahiline gidilerek buradaki kumsalda incelemelerde bulunuldu. Daha sonra da otobüsle 8 bin 500 hektar alan üzerindeki tesisler gezildi.

Otobüs gezisinin ilgi odağı ceylanlardı. Bu tesisler içinde yaşayan ve sayıları 400 olduğu bildirilen ceylanlar özellikle basın mensupları için büyük malzeme oldu.

Tesislerde yer alan personel lojmanlarının bahçelerindeki sebze ekili alanlar dikkat çekti. Personelin kendi sebzelerini buradaki bahçelerde yetiştirerek ihtiyaçlarını karşıladıkları bildirildi. Ayrıca tesislerde yetiştirilen turunçgil ve zeytinin de piyasaya satıldığı ifade edildi.

Tesislerde ilköğretim okulu ile spor alanlarının bulunması da dikkat çekici bir başka noktaydı.

PAŞA

Rixoh Genel Koordinatörü Hüseyin Paşa, gezinin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ilgi göstererek geziye katılan basın mensuplarına, Yedikonuk  bölgesindeki muhtarlara, belediye meclis üyelerine ve turizm işletmelerine teşekkür etti.

Paşa,  amaçlarının KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesine katkı sağlayacak yatırımları ülkeye getirebilmek olduğunu vurgulayarak, “Bu düşünceyle bu çerçevede ülkemize bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili 2 yıldan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Mersin ve Adana’ya gerçekleştirilen inceleme ziyaretinin yararlı olduğuna inandığını kaydeden Paşa, yenilikleri ve uygulamaları yerinde görme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Paşa, petrol dolum tesisi konusunda tepki koyanlara çağrıda bulunarak, “Geliniz, sadece Türkiye değil nereye isterseniz hep birlikte gidelim, veya sizleri gönderelim, siz gidin gözlemleyin ve gelin kararınızı verin” dedi.

KKTC halkının en doğrusunu bilmek ve öğrenmek durumunda olduğunu söyleyen Paşa, tesisler hakkında yorum yapmak istemediğini, takdiri geziye katılan heyete bıraktığını dile getirdi.

Paşa bir soru üzerine, dolum tesisinin kuruluşuna karşı çıkan sivil toplum örgütlerini söz konusu geziye hem basın yolu aracılığıyla hem de yüz yüze görüşme suretiyle defalarca davet ettiğini belirterek, “Ama maalesef cevap dahi alamadık. Kamuoyunun bu doğruları da bilmesinde fayda var” dedi.

Belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve  yatırımcıların geziye ilişkin izlenimlerinin sorulması üzerine Paşa, “Benim gördüğüm kadarıyla ziyarete katılan insanların görüşleri çok olumlu, böyle bir yatırımın riskinin olmadığı yönünde. Ben huzur içerisinde ülkeme dönüyorum” şeklinde konuştu.

Geziye katılan heyet dün akşam yurda döndü.