Petrol Tesisine Hayır İnisiyatifi, ülkeye dolum tesisi yapılmasını engellemek amacıyla Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) ile Turizm Çevre ve Kültür  Bakanlığı önünde eylem yaptı.

İnisiyatif’te yer alan örgüt temsilcileri, Yedikaonuk’ta yapılması planlanan sıvı yakıt dolum tesisine destek belirttiği için YAGA Başkanı Derviş Besimler’i protesto amacıyla ajansın bulunduğu binanın kapısına bu sabah siyah çelenk ve balon bıraktı.

Eylemciler, petrol dolum tesisine onay veren Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu dolayısıyla Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı önünde de eylem yaptı.

Siyah çelenkler, binaların girişlerine bırakılırken, çelenklerin muhataplarına kadar götürülmesine izin verilmemesi nedeniyle polis de protesto edildi.

Eylemde İnisiyatif adına konuşan İsmail Cemal, ÇED raporunu hazırlayan mühendislerin gelecek nesillere karşı hiçbir sorumluluk taşımadığını, çevre ve doğaya karşı hiçbir bağı bulunmadığını söyledi.

Cemal,  ÇED raporunun “fena kişiler tarafından fena kişiler için” hazırlandığını da öne sürdü.

“YAGA, YATIRIMCILARIN ÇIKARINI SAVUNUYOR…”

İnisiyatif adına Hasan Sarpten tarafından okunan basın bildirisinde ise, “YAGA, özellikle Derviş Besimler’in direktörlüğünde halkın ve ülkemizin çıkarlarını savunan bir kurum olmak yerine; gündeme getirdiği hemen hemen her projede toplumdaki bireylerden çok, sadece yatırım yapacak olanların çıkarlarını savunmaktadır. Anlaşılıyor ki  YAGA Başkanı Derviş Besimler kendisini iş başına getiren hükümetin direktifleri ile hareket etmekte ve kurumu belli odakların istekleri doğrultusunda yönetmektedir” dendi.

YAGA Direktörü Besimler’in “projenin en ateşli savunucusu” olarak nitelendiği bildiride, söz konusu projenin ülkeye getireceği yararların topluma da açıklanması istendi.

Bildiride, “Bizler, böyle bir tesisin ne Lefke’ye, ne Mağusa’ya, ne Yedikonuk’a, ne de başka bir yere kurulmasını kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Çünkü, böyle bir sözde yatırımın ülkemize hiçbir fayda sağlamayacağı aşikardır” dendi.

“SAATLİ BOMBA”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı önündeki eylemde yapılan İsmail Cemal tarafından yapılan konuşmada da, projenin ülkenin doğal yapısına büyük zarar vereceği belirtildi. Açıklamada, “Büyükkonuk eko turizm pilot bölgesi ilan edildi. Bugün tam tersine bir olay gelişiyor. Petrol dolum tesisi saatli bir bomba, bir çevre felaketi ve ülkeye katkısı olmayacak bir yatırıma evet deniliyor”  ifadelerine yer verildi.

İnisiyatif adına Erol Emin  tarafından okunan basın bildirisinde de, “Yedikonuk Kuzey Kıbrıs’ta tek eko köy olan Büyükkonuk Belediyesi sınırlarına dahildir ve tesisin kurulması planlanan sahil şeridi, Natura 2000 ağı ile Avrupa Birliği tarafından potansiyel koruma alanı seçilmiş bir bölgedir” dendi.

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Komisyonu tarafından onaylanan tesisle ilgili ÇED raporuna da değinilen açıklamada, “Bölgenin doğal ve ekolojik değerini hiçe sayarak, siyasi kararlarla onaylandığı hissi uyandıran, bilimsel bakış açısından yoksun ÇED raporuna, tüm uyarılar görmezden gelinerek onay verilmesi düşündürücüdür” dendi.

Açıklamada, “Projenin hayata geçmesi durumunda dünya ülkeleri ile kıyaslanabilir tek üstünlüğümüz olan ve her geçen gün ayakta durmakta zorlanan doğal çevremiz büyük bir hançer daha yiyecektir” ifadesi de kullanıldı.

Açıklamada, “ülkenin peşkeş çekilmesine onay verdiği” gerekçesiyle Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in de kınandı; projenin iptali çağrısında bulunuldu.