Netanyahu öyle bir konuşma yaptı ki, İran’ı vurmak için bir tarih vermediği kaldı. ABD Savunma Bakanı da ilk kez bu kadar net konuştu: Diplomasi sonuç vermezse vuracağız! 

Vuracaklar!

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Amerika İsrail Halklar İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık konferansında yaptığı konuşmada, İsrail’in, İran’dan kaynaklanan nükleer tehdide karşı kendisini koruma hakkının bulunduğunu vurgulayarak, zamanın azalmakta olduğunu belirtti. Netanyahu, “İsrail Başbakanı olarak söz veriyorum; İsrail devletinin güvenliğiyle asla kumar oynamayacağım” dedi. İsrail’in, diplomasi ve yaptırımların işe yaraması için sabırla beklediğini ama zamanın, bu yaklaşımın aleyhine çalıştığını kaydeden İsrail lideri “Hiçbirimiz artık daha fazla beklemeyi kaldıramayız. İsrail Başbakanı olarak, halkımın yok edilme gölgesi altında yaşamasına izin vermem” dedi.

Türkiye örneği

İlginç bir Türkiye örneği de veren Netanyahu, ”İran nükleer silah edinirse, bu Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve diğerlerinin de kendi nükleer silahlarını edinmek için bir çılgın hamleye girişmesini tetikleyebilir. Dünyanın en kırılgan bölgesi, patlamaya hazır bir nükleer çakmak taşına dönüşebilir” diye konuştu. İsrail basınına göre Netanyahu İran’ı vurmak konusunda kararını verdi. Obama’dan gelen “Kasımdaki ABD seçimlerini bekle” uyarısını da dinlemeyecek. Netanyahu’nun biraz daha bekleme çağrısı yapan Obama’nın önüne 3 şart koyduğu belirtiliyor:

Çalışmaları durdursunlar

1) İran tüm uranyum zenginleştirme faaliyetini derhal ve koşulsuz durdursun.

2) Şu ana dek düşük seviyede (yüzde 20) zenginleştirilen 5 bin 600 kg uranyum nükleer bomba için gerekli yüzde 90’lık zenginleştirme seviyesine ulaştırılmadan, bu uranyumun tamamı İran tarafından bir başka ülkeye teslim edilsin.

3) ABD ile İsrail istihbaratının, “Bombalama ile tahrip edilmesi mümkün değil” raporu verdiği Kum Dağları’nın altındaki Firdevs Nükleer Santrali kapatılsın. 

Söz! Vuracağız!

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da diplomatik çabalar sonuç vermezse askeri müdahalede bulunacakları sözü verdi. Panetta, “Alternatifler başarısız olursa, son seçenek askeri müdahaledir. Şurasını iyi anlayın ki, zorunda kalırsak harekete geçeceğiz” diye konuştu. Bu sözler İran’a saldırı konusunda ABD’nin kullandığı en net ifadeler oldu.

1944 mektubunu gösterdi

Netanyahu, Nazi kampı Auschwitz’in vurulmasını isteyen Dünya Yahudi Kongresi’ne ABD’nin yanıtını okudu. Mektupta ‘Saldırı etkisiz olur, Almanları kışkırtır’ yazdığını hatırlatan Netanyahu “Bir daha bu hale düşmeyeceğiz” dedi.

Kritik tesis FİRDEVS

Debka sitesine göre Obama, İsrail liderine Kum Dağı altındaki Firdevs Tesisi’nin tahrip edilemez derecede derinde olduğunu itiraf etti. Netanyahu da, “Daha beklersek, 1 değil 10 Firdevs’leri olacak” dedi.

İsrail için 3 rota var

İsrail için İran’ı vurmak hiç kolay değil. İsrail’in elinde F-15 ve F-16 uçakları var. Alanın genişliği nedeniyle saldırıya en az 100 uçak katılmalı. İran jetleri ve uçaksavarlarının ateşi altında, dağların altındaki tesislerin sığınak delen bombalarla defalarca vurulması gerek. İkinci problem ise rota. İlk seçenek Suriye’deki tesisin vurulmasında da kullanılan Türk hava sahası. Ama Ankara’nın onayı zor. İkinci ve en olası seçenek ise Ürdün ve Irak üzerinden kısa rotayla uçulması. Üçüncü ve en uzun mesafeli seçenek ise S. Arabistan.