ABD ordusu 101. Hava Tümeni yetkilileri, South Carolina eyaletindeki Columbia kentinden Çavuş Steve Flaherty'nin ailesine yazdığı 4 mektubu amcası Kenneth Cannon ve yengesi Martha Gibbons'a teslim etti.

Donanma'dan emekli olan 80 yaşındaki Cannon, tören sırasında yaptığı konuşmada mektupların 40 yıl sonra ellerine geçmesini büyük bir mucize olarak niteledi.

73 yaşındaki Gibbons ise, ailenin mektupları okuduktan sonra Vietnam Savaşı sırasında yaşamlarını yitiren yaklaşık bin South Carolinalı askerin anısına inşa edilen müzeye bağışlayacaklarını belirtti.

1969 yılında Vietnam'da bir çatışma sırasında ölen Çavuş Flaherty, mektuplarında, çevresinde tanık olduğu olayları, duyduğu korkuyu ve ABD ordusu olan inancını anlatıyor.

Flaherty, mektuplarında şöyle yazmış:

"Mermilerin yanımdan geçip gittiğini hissediyorum. Hayatımda hiç bu kadar korkmamıştım. Birlikten çok sayıda arkadaşımızı kaybettik. Bugün onların cesetlerini ve yaralıları taşıdık. Bu çok kirli ve zalim bir savaş. Yine de bir gün insanların, bu savaşın amacını anlayacağını biliyorum."

Amerikalı asker bir baba ve Japon bir annenin oğlu olarak Japonya'da dünyaya gelen Flaherty, 9 yaşına kadar bir yetimhanede kalmış, daha sonra South Carolinalı bir aile tarafından evlat edinilmişti. Son derece başarılı bir öğrenci ve sporcu olan Flaherty, Cincinnati Reds'in beyzbol takımından teklif almıştı.

Orduya katılmayı tercih eden Flaherty'nin ölümünün ardından cebinde taşıdığı mektuplar, Vietnamlı askerlerin eline geçmişti. Mektuplar, geçen ay Vietnam'ı ziyaret eden Savunma Bakanı Leon Panetta'ya verilmişti.