Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Esat Varoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın, hükümet ile El Sen arasında varılan mutabakata ilişkin açıklamalarının “ülkenin içişlerine müdahale” olduğunu  belirterek, “İçişlerimize karışmaya hakkı yok” dedi.

Varoğlu, “Büyükelçi’nin bir vali edası ile davranarak varılan anlaşmaya yönelik yorum yapması doğru değildir, üstelik de görevi değildir. Bu konuda yetkisi de bulunmamaktadır. Büyükelçi iyi bilmelidir ki, Kıbrıs Türk halkı kurumlarının elden çıkarılmasına, üstelik de peşkeş çekilmesine asla izin vermeyecektir” dedi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre Varoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça’nın söylemlerinin ülkedeki siyasal iradenin aldığı kararlara müdahale anlamına geldiğini belirtti. Varoğlu, UBP’nin de bu tür müdahaleler karşısında sessiz kalarak, çanak tuttuğunu iddia etti.

Varoğlu, Büyükelçi’nin açıklamalarıyla Kıbrıslı Türklerin müzakerelerde elini zayıflattığını ve dünya kamuoyu nezdindeki “KKTC Türkiye’nin alt yönetimidir” olgusunu doğrular nitelikte olduğunu ileri sürdü.

Kıbrıs Türk halkına ait kurumların özelleştirme adı altında peşkeş çekme girişimlerine karşı başlatılan “toplumsal varoluş mücadelesinin” yalnızca bir sendika ile siyasi partinin eylemi olmadığını kaydeden Varoğlu, “Bu mücadele Kıbrıs Türk halkının varlığına karşı duyarlı olan tüm kişilerin yanı sıra, siyasal parti, sivil toplum örgütleri ve sendikaların ortak mücadelesidir. Yani Kıbrıs Türk halkının mücadelesidir” dedi.

Elektrik Kurumu ile Telekomünikasyon Dairesi’nde yaşananların verilen mücadelenin bir halkası olduğunu kaydeden Varoğlu, hükümet ile El Sen arasında varılan mutabakatın  da Kıbrıs Türk halkı ile kendi yöneticilerini ilgilendirdiğini ekledi.