Almanya'da İçişleri Bakanlığı'nın bu ülkede yaşayan Müslüman gençlerin uyumuyla ilgili araştırması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Araştırmaya göre yaşları 14 ile 32 arasında değişen her dört Müslüman gençten biri Almanya'nın tüm değerlerini reddediyor.

Alman İçişleri Bakanlığı'nın Müslüman gençlerle ilgili araştırmasının sonuçları daha kamuoyuna açıklanmadan sert tartışmalar başladı bile. İçişleri Bakanlığı, "Almanya'daki Müslüman Gençlerin Hayata Bakışı" adlı bir araştırma yaptırdı. Almanya genelinde yaşayan ve yaşları 14-32 arasında değişen 700 Müslüman gence, "uyum" ve "Alman toplumunun değerleri"yle ilgili sorular yöneltildi.

Sorulara cevap veren her dört gençten biri, Alman toplumuyla her türlü uyuma şiddetle karşı çıkıyor. Araştırmanın sonucuna göre, "uyum"u şiddetle reddeden gençler Batı değerlerine karşı çıkarken, şiddete meyilli görünüyor. Söz konusu gençlerin büyük bir çoğunluğunun aşırı İslamcı kuruluşlara üye olduğu da vurgulanıyor.

'ÖZGÜRLÜK DÜŞMANLARININ BU ÜLKEDE YERİ YOK' 
Konuyla ilgili Alman Bild gazetesine açıklama yapan İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, "Almanya burada yaşayan göçmenlerin kökenine ve kültürel kimliklerine saygı gösteriyor. Ancak otoriter, anti demokratik ve aşırı İslamcı bir dünya görüşünün ülkemize ithal edilmesine izin veremeyiz. Demokrasi ve özgürlüklere karşı savaşanların, bu ülkede yeri yok" dedi.

"ARAŞTIRMA SONUCU KORKUTUCU' 
İktidardaki Hristiyan Birlik Partileri İç Politika Sözcüsü Hans-Peter Uhl da araştırmanın sonuçlarını "korkutucu" olarak nitelendirdi. Uhl, "Müslüman gençlerin uyuma isteksizliği, İslamcı fanatizm ve terörizme zemin hazırlamamalı" dedi.

Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören, ise İçişleri Bakanlığı'nı yaptığı araştırmadan dolayı sert biçimde eleştirdi. Tören, "Vergi verenlerin paraları çarçur edilerek, yapılan bu araştırma basına manşet olabilir ancak bilimsel bir değeri yok" şeklinde tepkisini dile getirdi.