Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde gündem dışı konuşmalarla bir çok konu yanında kültür-sanat da gündeme taşındı.

CTP-BG Milletvekili Arif Albayrak, “Kıbrıs Türk Kültüründe İlgili Bakanlığın Sorumlulukları ve Bu Sorumlulukların Karşısındaki Güncel, Doğru, Yanlış ve Eksik Tavırları” başlıklı konuşmasında, kültür için ayrılan payın düşüklüğüne dikkat çekti ve Kültür Müsteşarlığı önerdi.

Geçen hafta mecliste bir toplantı yaparak “sanatçılar meclisi” kurma kararı aldıklarını da anlatan Albayrak, meclise bu konuda öneri sunacağını ve takibini yapacaklarını kaydetti.

Almanya’da Turgay Hilmi’nin kültür ataşesi olduğunu ve başka olup olmadığını bilmek istediklerini ifade eden Albayrak, “KKTC’li sanatçılar VIP’den geçemezken TC’den gelen bir dizi oyuncusu ile yanındaki heyetin VIP’den nasıl geçtiğini” sorguladı.

“Bir sanatçı ülkeyi temsilen bir yere gidecekse ve uluslararası üne sahipse VIP’den geçebilmesi gerekir” diyen Albayrak, kültür ataşeliği verilecekse, bu konuda kendi ülke sanatçılarına bakılmasını ve meclise danışılmasını istedi. Albayrak, Vamık Volkan, Hüseyin Köroğlu gibi isimleri de örnek gösterdi.

Bülent Fevzioğlu’nun hiciv niteliğindeki bir  şiirini okuyarak,  20 Temmuz ile 15 Kasım gibi günlerin “kültürel formasyonda” kutlanmasını da öneren Albayrak, Kumarcılar Hanı restore edilirken sanatçılarla istişare edilmesini, ayrıca eski Polis Müdürlüğü binasının sanat müzesi yapılmasını istedi.

Albayrak, tiyatro binası için de ilgili bakana belli bir süre destek vereceklerini ve açılış galasında birlikte olmak istediklerini söyledi.

TİYATRO BİNASI YAKINDA

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ise yanıt konuşmasında, turizmin lokomotif sektör olduğunu ve adanın dünyaya tanıtılması için fuarlara katılmak gerektiğini, bütçe nedeniyle kısıtlamalara gittiklerini anlattı.

Geçen hafta kendisinin olmadığı toplantıda Hollanda Fuarı konusunda eleştiriler yapıldığını kaydeden Üstel, Hollanda’dan geçen yıl 2 charter seferi yapıldığını, bu yıl ise 12 ay charter seferlerin durmadığını ve nisan sonrası 4 seferin daha da olacağını anlattı.

Gittikleri yerlere kültür ve Kıbrıs mutfağını götürdüklerini, bu nedenle yük parası ödediklerini belirten Üstel, İbrahim Şevki’yi yalnız bırakmayarak yardım ettiklerini, KKTC’de çevrilen filmlere de katkı yaptıklarını söyledi.

Atıl durumdaki Kumarcılar Hanı’nın restorasyonunun sürdüğünü, sanatçılarla bu konuda görüşebileceklerini ifade eden Üstel, sanata ve sanatçıya önem verdiklerini belirtti.

Dış ülkelerde açılacak sergilere destek verdiklerini de anlatan Üstel, eksikler bulunduğunu, bunların da  elbirliğiyle yapılabileceğini söyledi.

Kazakistan’a Soyhan Bilgeer’i de götürdüklerini ve çok ilgi gördüğünü ifade eden Üstel, yanan tiyatro binasıyla ilgili projenin hazırlanmakta olduğunu  kaydetti.

Tiyatrolara büyük bir çadır kurup etkinliklerini burada yapma önerisi sunduklarını ancak sıcak bakılmadığını anlatan Üstel, yapacakları kampanyalarla bu binanın inşaatına bir aya kadar başlayabileceklerini ifade etti.

Kültür –sanat müzesinin gerekli olduğunu, ancak Polis Müdürlüğü binalarının Başsavcılığa verildiğini ifade eden Üstel, müze için başka yer bulunabileceğini ekledi.