Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Kıbrıs'taki Osmanlı -Türk devri eserlerinden Kumarcılar Hanı'nda başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.  

Kumarcılar Hanı'nın ülkeye ve turizme kazandırılması amacıyla çıkılan birinci etap restorasyon ihalesini kazanan Telza Constraction Ltd.'in eylül ayına kadar tamamlanması planlanan

restorasyon çalışmalarını inceleyen Ünal Üstel'e Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Bakanlık Müdürü Mustafa Erişmen, Turizm Planlama Dairesi Müdürü Turgut Muslu, Asma Altı ve Arasta Derneği

Başkanı Tanju Müezzinoğlu ile bazı yetkililer ve esnaf eşlik etti.

Bütününün restorasyonu Mayıs 2013'de tamamlanması hedeflenen Kumarcılar Hanı'nda bakanlık kontrolüyle turizme dönük olarak kullandırılmak üzere toplam 36 dükkan yer alacak.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, hedefleri arasında olan ve Lefkoşa esnafına rahatsızlık veren Kumarcılar Hanı'nda restorasyonun başlatıldığını söyledi.

Kıbrıs Türkü'nün kültürünü yansıtan bir Osmanlı eseri olan Kumarcılar Hanı'nın ihalesini alan müteahhitlerin birinci etapı eylül ayına kadar tamamlayacağını kaydeden Üstel, daha sonra da ikinci etapın ihalesine çıkılarak oluşacak 36 dükkanın Lefkoşa esnafına verileceğini ifade etti.

Kumarcılar Hanı'nın birinci derece Osmanlı eseri ve özel mülk olduğunu belirten Üstel, "Biz burayı Aziz Kent ve Behzat Azizbeyli'den uzun süreliğine kiraladık. Bu süre içerisinde restorasyonu tamamlayıp esnafın hizmetine sunacağız. Ülkeye Büyük Han'dan sonra Kumarcılar Hanı'nı da kazandırmış olacağız" dedi.

Restorasyonun Turizm Planlama Dairesi  koordinatörlüğünde, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Planlama ve İnşaat Dairesi kontrolünde yürütüleceğini ifade eden Üstel, hayırlı olmasını diledi.

Üstel, "Tarihimizin ve kültürümüzün en önemli göstergelerinden Kumarcılar Hanı'nı ülkemize ve turizme kazandırarak, halkımıza, ülkemizde güzel şeylerin de yapıldığını hissettireceğiz" ifadesini kullandı.

MÜEZZİNOĞLU

Asmaaltı ve Arasta Esnaf Derneği Başkanı Tanju Müezzinoğlu da, çarşının, Asmaaltı Arasta'nın en büyük dertlerinden birinin Kumarcılar Hanı'nın döküm saçım halden kurtarılması olduğunu belirterek, UBP ve bakanın girişimleri ile hanın restorasyonunun başlatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Müezzinoğlu, restorasyonun en kısa zamanda tamamlanmasını da diledi.