Kazakistan’ın Başkenti Astana’nın bir yıl boyunca “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilmesi nedeniyle TÜRKSOY tarafından Astana’da düzenlenen açılış törenlerine katılan Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, dün KKTC’ye döndü.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, açılışını Kazakistan Kültür Bakanı Darhan Mınbay’ın yaptığı “2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştiriliyor. 
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel açılış törenleri çerçevesinde öncelikle Kazakistan Kültür Bakanı Darhan Mınbay’a bir nezaket ziyaretinde bulundu ve ardından Kazakistan Kültür Bakanı’nın tüm katılımcılar onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. 
Açılış töreninde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ses sanatçısı Soyhan Bilgeer temsil etti. Soyhan Bilgeer, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev‘in daveti üzerine Cumhurbaşkanı’nın yazlık sarayında bir de özel konser verdi. 
Törenlerin yapıldığı “Kazakistan Barış ve Uyum Sarayı”nda katılımcı 10 devlet ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ayrı ayrı hazırlanan ve yanlarına ülkelerin bayrakları yerleştirilen tanıtım masaları ülkelere teslim edildi. 
Arka duvarı Kuzey Kıbrıs’ın tarihi eserlerinin, plajlarının ve doğasının yer aldığı posterlerle süslenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtım masasında, Türkçe ve Rusça lisanlarında turizm tanıtım broşürleri, tanıtım DVD’leri dağıtılırken Kuzey Kıbrıs turizm tanıtım filmi oynatıldı. 
Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile de görüştü, Kazakistan yetkilileri ve diğer TÜRKSOY ülkelerinin Kültür Bakanları ile de görüşme fırsatı elde etti.










KAYNAK : KIBRIS