Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla yoğun çatışmaların ardından ordu birliklerinin kontrolüne geçen Slavyansk, Kramatorsk, Drujkovka, Nikoloev, Konstantinovka ve Artemivska'da savaşın izlerini her tarafta görmek mümkün.

AA ekibi, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla yoğun çatışmaların ardından ordu birliklerinin kontrolüne geçen kentlerde savaşın izlerini görüntüledi

Ukrayna hükümetinin ateşkesi askıya almasının ardından Rusya yanlısı ayrılıkçıların elindeki şehirlere yönelik operasyonlarını artıran ve geçtiğimiz hafta yoğun çatışmaların ardından Slavyansk, Kramatorsk, Drujkovka, Nikoloev, Konstantinovka ve Artemivska'yı ele geçiren ordu birlikleri bölgede kontrolü sağlamak için yoğun çaba harcıyor.

Çatışmalar Lugansk, Donetsk, Strelkov, Karlovka, Seversk'de devam ederken bu bölgelerdeki halk kendi imkanlarıyla şehirlerden ayrılıyor.

Ordu birliklerinin yeniden kontrolü sağladığı şehirlerde ise savaşın yıkıcı izleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Ayrılıkçıların şehirlere saldırma ihtimaline karşı bölgede çok sayıda güvenlik noktası oluşturan ordu önlemleri üst seviyede tutuyor.

ÇOK SAYIDA EV HARABEYE DÖNMÜŞ

Hükümet, ele geçirilen şehirlerde güvenlik önlemlerini öncelikli tutarak, hayatı normale döndürmek için çalışmalar yapıyor.

Ayrılıkçıların yollarda ve şehir merkezlerinde oluşturduğu kontrol noktalarını kaldıran ordu, kendi güvenlik noktalarını oluşturmuş durumda. Özellikle hakim noktalarda konuşlanan ordu, ayrılıkçılara yönelik tetikte.

Her kentin giriş çıkışında, tankların da bulunduğu kontrol noktalarında kimlik kontrolü yapan ordu birlikleri, bölgede adeta kuş uçurtmuyor.

Ağır silahların da kullanıldığı ve pek çok sivilin yaşamını yitirdiği çatışmalar sonucu çok sayıda evin yıkıldığı, aracın hasar gördüğü kentlerde, savaşın izlerini her tarafta görmek mümkün. Yıkılan, hasar gören evlerini kendi imkanlarıyla onarmaya çalışanların yanı sıra, çatışmalar nedeniyle bölgeden ayrılan bazı kişiler ise yeniden şehirlere dönmeye başlamış. Dönenlerin bazıları ise çatışmalarda harabeye dönen evleriyle karşılaştıklarında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

GIDA SIKINTISI YAŞANIYOR

Çok sayıda kişinin korkarak terk ettiği kentlerde kalan halkın en önemli sorunu temel gıda maddelerine ulaşmak.

Kentlerdeki marketlerin neredeyse tamamı şiddet yanlıları tarafından adeta yağmalanırken, çatışmalar ve abluka nedeniyle uzun süredir gıda girişinin olmadığı yerleşim yerlerinde ordu birlikleri temel gıda malzemeleri dağıtıyor.

Kentlere yeniden elektrik vermek için ekipler yoğun çalışmalar yaparken, bomba imha ekipleri de ayrılıkçıların kurduğu bubi tuzaklarını imha ediyor.

Yıkıcı çatışmaların yaşandığı Slavyansk ve Nikoloev'e giden yollarda bombardıman nedeniyle derin çukurlar oluşurken, havaya uçurulan köprüler tamir edilmeye başlanmış ancak halk çatışmaların yeniden başlayacağı endişeni koruyor.

Bu arada Lugansk ve Donetsk'te halk çatışmalar nedeniyle şehirleri terk ediyor. Özellikle Donetsk'ten Mariapol yolu üzerinden kentten ayrılan halk yollarda kilometrelerce araç kuyrukları oluşturuyor.