ABD merkezli mobil taksicilik şirketi Uber, sürücüsüz araç teknolojisiyle yolcu taşıma denemelerine başladı.

Uber'den yapılan açıklamaya göre, şirketin sürücüsüz araç teknolojisine sahip ilk otomobilleri, trafikte test edilmek üzere ABD'nin Pittsburgh kentinde müşterilerin hizmetine sunuldu.

Uber'in test sürüşlerinde kendi kendini kontrol eden Ford Fusion marka otomobiller kullanılıyor ancak sürücüler, olası bir hata durumunda müdahale edebilmek için hala şöför koltuğunda oturmaya devam ediyor. Ayrıca, Uber mühendisleri de varsa eksiklikleri belirlemek için araçta hazır bulunuyor.

Uber'in sürücüsüz araçları, diğer otomobilleri ve nesneleri, donatıldıkları 3D özellikli kameralar ve lazerlerle tespit ederken, navigasyon sistemiyle müşterileri gidecekleri adrese taşıyor.

Şirket yakında diğer şehirlerde de denemeye sunacağı sürücüsüz araç teknolojisinin trafik kazalarını ciddi oranda azaltacağına inanıyor.

Şirketin Direktörü Raffi Krikorian, konuyla ilgili açıklamasında, dünyada her yıl 1,3 milyon kişinin trafik kazalarında öldüğünü belirterek, "Bu kazaların yüzde 94'ü insan hatasından kaynaklanıyor. Biz, sürücüsüz araç teknolojisinin bu istatistiklerde önemli düşüş sağlayacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte, sürücüsüz araçların yaygınlaşması durumunda işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya gelecek Uber şöförleri programa karşı çıkıyor. New York merkezli Bağımsız Taksiciler Derneği Başkanı Jim Conigliaro, Uber'in "otonom" araçlarının sürücüleri endişelendirdiğini vurgulayarak, "Uber'in New York'a yakın zamanda sürücüsüz araçlar göndermesini beklemiyoruz ancak bunu durdurmak için daha önce görmedikleri kadar güçlü bir kampanya başlatacağımıza emin olabilirler." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, müşterilerin sürücüsüz araçlara nasıl tepki vereceği şimdilik belirsizliğini koruyor. Haberin sosyal medyada yankı bulmasının ardından müşterilerin en çok sorduğu sorular arasında, "Sürücüsüz araçlar, alkollü veya agresif otomobil kullananların beklenmeyen menavralarına nasıl karşılık verebilir?" öne çıkıyor.

Uber yetkilileri ise sürücüsüz araç teknolojisini, kazaları en aza indirecek düzeye getirebilmek için çalışmalarının devam edeceğini kaydediyor.