TPAO'nun KKTC'de yapacağı sondaj ay sonu başlayacak. Sondaj kuyusuna ''Türkyurdu-1'' adı verildi. Sondajla, 3 bin metreye kadar inilmesi planlanıyor.

Türkiye ile KKTC'nin yaptığı anlaşma uyarınca, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), KKTC'de petrol ve doğalgaz arama sondajına başlaması için son aşamaya gelindi.

Karada yapılacak ilk sondaj yeri olan, İskele'ye bağlı Sınırüstü Köyü'nün üst kısmında, platformun kurulacağı alanda zemin güçlendirme çalışmaları tamamlanmak üzere. Ay sonu düzenlenecek törenle başlaması beklenen karada ilk sondaj için hazırlıklar hızla ilerliyor.

Sondaj yapılacak kuyuya ''Türkyurdu-1'' adı verildi. Sondajda, 3 bin metreye kadar inilmesi planlanıyor.

KKTC'de karada yapılacak sondaj çalışması Ada'da ilk olacak. Rumlar daha önce denizde sondaj yapmıştı.

Lokasyon ve altyapı çalışmalarını yürüten Dadaşoğulları Hafriyat'ın KKTC'deki taşeronluğunu üstlenen Arpalıklı Limited Şirket sorumlusu ve projenin şantiye şefi, inşaat mühendisi Doğuş Ekenoğlu (27), çalışmalarla ilgili olarak AA'ya yaptığı açıklamada, sondaj yerinde zemin güçlendirme çalışmalarının yapıldığını söyledi. Çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, haftaya biteceğini ifade eden Ekenoğlu, sismik araştırmalar sonucu bölgede petrol ve doğalgaz sondajının yapılacağını belirtti. Ekenoğlu, Türkyurdu-1 lokasyonunda atıklar ve yağlı maddeler için kuyular açıldığını, platformun yüzde 95 oranında hazır olduğunu kaydetti.

Ekenoğlu, ''Bu kadar küçük bir ülkede böyle bir yatırımın yapılması, yatırım başarılı olur, yarın gaz da çıkarsa burada, vatan için hayırlı olur. En azından kendi ihtiyacımızı kendi topraklarımızdan karşılarsak ne mutlu bize'' dedi.

DOĞU AKDENİZ'DE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA SÜRECİ
TPAO'nun KKTC'de karada sondaja başlaması süreci, Kıbrıs Rum yönetimin, Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz'de tek yanlı sondaj çalışmasına geçen Eylül ayında başlamasıyla hız kazandı.

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ''Münhasır Ekonomik Bölge'' (MEB) ilan ettiği alanı sözde 13 parsele ayırdı. ''Afrodit'' adı verilen 12. parselde, 18 Eylül'de, İsrail'in de desteği ile Amerikan Noble şirketi Rumlar adına sondaja başladı.

Rumların tek yanlı petrol ve doğalgaz sondajına başlaması üzerine, Kıbrıs Türklerinin ortak sahibi oldukları Ada ve çevresindeki doğal kaynaklar üzerindeki eşit haklarını muhafaza etmek amacıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül'de New York'ta, Akdeniz'de Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladı.

KKTC Bakanlar Kurulu da 22 Eylül'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) Ada'nın etrafındaki deniz alanlarında petrol-doğalgaz arama ruhsatları verdi.

TPAO, 26 Eylül'de Piri Reis sismik araştırma gemisi ile KKTC adına ''G bölgesi'' olarak adlandırılan ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmasına başladı. Çalışmalarını 2 Kasım'da tamamlayan Piri Reis, bu sürede 4 bin kilometre alanda veri topladı.

2 Kasım 2011'de Lefkoşa'da, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında ''Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi'' imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın huzurunda yapılan anlaşmaya, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal imza koydu. Anlaşma, TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi veriyor.

26 Kasım'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Girne'de, iki aya kadar çalışmaların tamamlanarak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Gazimağusa'da karada petrol ve doğalgaz arama sondajına başlayacağını bildirdi. Yıldız, karadaki çalışmanın, denizde yapılacak sondaj için bilgi taşıyacağını da söyledi.

28 Aralık 2011'de, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum yönetimin tek yanlı ''Münhasır Ekonomik Bölge'' ilan ettiği bölge içinde yer alan ve ''Afrodit'' olarak adlandırılan 12. parselde, sondaj çalışması yapan Noble Energy şirketinin, doğalgaz bulduğunu açıkladı.

14 Şubat 2012'de, Kıbrıs Rum yönetimi 12. parsel dışında kalan diğer 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etti.

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ''MEB'' oluşturma ve çevre ülkelerle bu yönde anlaşmalar imzalamaya 2003 yılında başlamıştı.