Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin tek kurşun atmadan birçok kentin yönetimini ele geçirmesi dünya basınında geniş yankı buldu. Almanya'nın sol eğilimli gazetesi Frankfurter Rundschau, Türkiye'yi "Büyük Kürdistan" korkusu sardığını iddia etti.

Suriye'nin Halep ve Şam kentlerinde Esad rejimine bağlı ordu ile Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ederken, ülkenin kuzeyinde Kürtler, tek bir kurşun atmadan birçok kentin yönetimini ele geçirdi.

Suriye'nin kuzeyindeki bu beklenmedik durumla ilgili Almanya'nın sol eğilimli gazetesi Frankfurter Rundschau'da "Türkiye'nin Büyük Kürdistan korkusu" başlığıyla bir haber yorum yayımlandı. Haberde, Suriye'nin kuzeyindeki kentlerde Kürt bayraklarının dalgalandığı, Kuzey Irak'taki özgürlük savaşçılarının topluca Suriye'ye geçtiği belirtilerek, Ankara'nın güney sınırında yeni bir Kürt devleti kurulmasından endişe duyduğu iddia edildi. Haberde ayrıca Suriye'nin kuzeyindeki bir Kürt oluşumunun, Türkiye'nin kendi Kürt sorunu üzerinde de etkileri olacağı belirtildi.

'BARZANİ AKTİF ROL ALDI' 
Suriye'nin kuzeyindeki Hasiçi, Afrin ve Kobani kentlerinde Baas Partisi'ni temsil eden bina ve sembollerin tahrip edildiği ve bu kentleri yönetecek devrimci bir Yüksek Konsey'in kurulduğu ifade edilerek, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin de bu gelişmelerde aktif rol aldığı vurgulandı.

'BARZANİ BÖLGESEL BİR POLİTİK AKTÖR' 
Haberde ayrıca Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Bağdat'taki merkezi hükümetle ilişkileri kopardığı, bölgede bağımsız hareket eden bir politik aktöre dönüştüğü dile getirildi.

'PYD HAKİMİYET KURACAK' 
Suriye'de son birkaç günde yaşanan gelişmelerin Ankara'yı derinden endişelendirdiği vurgulanan haberde, "Güney Kürdistan"daki gösterilerde ve birçok binada Abdullah Öcalan'ın resimlerinin taşınması ya da duvara asılmasının Türkiye'de hayretle izlendiği ileri sürüldü. Suriye'nin kuzeyinde hala sisli bir havanın hakim olduğu belirtilen haberde, ancak burada PKK'nın siyasi oluşumu PYD'nin hakim olacağının tahmin edildiği ileri sürüldü.

 
Suriye'deki Kürt bölgesi, Türkiye sınırı boyunca ilerliyor.

ARAPLAR RUSYA'YI BYPASS EDECEK 
Arap ülkeleri ise, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye meselesini çözmede başarısız olmasının ardından, Suriye'de siyasi geçiş ve demokratik bir hükümetin kurulması çağrısında bulunulan bir karar tasarısının kabul edilmesi için BM Genel Kurulu'na gidecek.

Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Abdullah el-Muallimi ve Katarlı diplomat Abdurrahman el-Hamadi, Güvenlik Konseyi'nde Ortadoğu meselesinin konuşulduğu bir toplantıda Arap ülkelerinin bu yöndeki niyetini açıkladı. El Muallimi, "Arap ülkeleri Suriye'deki durum konusunda Genel Kurul'a gitmeyi kararlaştırdı" dedi.

'ÇATIŞMALARDA 131 KİŞİ ÖLDÜ' 
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun, yönetim karşıtlarının yoğun olduğu kentlerde düzenlediği operasyonlarda açılan ateşte, ölü sayısının 131'e yükseldiğini iddia etti. Londra merkezli örgüt, ordunun, sabahtan bu yana Halep'te, Şam'ın banliyölerinde ve Humus'ta gerçekleştirdiği operasyonlarda, 23'er kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Örgüt, Deyru'z Zor'da 13, Haseke'de 12, İdlib'te 14, Hama ve Dera'da 10'ar ve Lazkiye, Kuneytra ve Rakka'da birer olmak üzere ülke genellinde ordunun gerçekleştirdiği operasyonlarda açılan ateşte ölü sayısının 131'e çıktığını ileri sürdü.