Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Türkiye’den su getirme projesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için hayati önem taşıdığını vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı su konularından sorumlu bakanların katıldığı konferans için gittiği İstanbul’da, TRT Haber kanalına konuk olan Bakan Amcaoğlu, Türkiye’den KKTC’ye getirilecek suyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Amcaoğlu, kurak bir iklime sahip KKTC’de içme ve kullanma suyunda sıkıntıların arttığını, tarım ve hayvancılıkta eksiklik hissedildiğini ve ekonomik kayıplar oluştuğunu söyledi.

Amcaoğlu, “Su kaynaklarının tuzlanması ve azalması tarım sektörünü zora sokuyor, sıkıntıların aşılması için bu proje hayati önem taşıyor” dedi.

Amcaoğlu, suyun içme ve kullanma suyu dışında tarımsal amaçlı olarak da kullanılacağını belirterek, Güzelyurt bölgesinde tuzlanmadan zarar gören üreticilerin sudan faydalanmasını sağlayacaklarını, böylece narenciye bahçelerinin yeniden canlanacağını ifade etti.

“EKONOMİK GELİŞİM SAĞLANACAK”

Suyun ekonomik açıdan KKTC’ye katkılarına değinen Bakan Amcaoğlu, ihracata yönelik üretimin temel kaynağının su olduğunu vurgulayarak, suyun gelmesiyle birlikte ekonomik yönden gelişim sağlanacağını ifade etti.

“HAYALLER GERÇEK OLUYOR”

Amcaoğlu, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Mart 2014’te suyun KKTC’ye ulaşacağının sözünü verdiğini hatırlatarak, çalışmaların bu tarihte tamamlanacağını kaydetti ve “Hayaller gerçek oluyor, su KKTC’ye geliyor” dedi.

BARIŞ SUYU OLABİLİR

Su projesinin “Barış Suyu” olabileceğinin altını çizen Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’ın da suya ihtiyacının giderek arttığını, 2050 yılına doğru dünyada su kaynaklarının giderek azalacağının öngörüldüğünü, dolayısıyla Güney Kıbrıs’ın da bu suya ihtiyacı olacağını, suyun iki halk arasında bir anlaşmaya varılması yönünde önemli bir etken olabileceğini vurguladı.

Amcaoğlu “asrın projesi” olarak nitelediği su projesinin TC -KKTC işbirliği ve yardımlaşma açısından da diğer ülkelere örnek teşkil edeceğini belirtti.

Amcaoğlu ve beraberindeki heyet dün akşam saatlerinde KKTC’ye döndü.