İngiliz Times gazetesi, Suriye'nin Türkiye üzerinden silah ambargosunu deldiğini öne sürdü. Gazete, iki Türk şirketinin Suriye'deki bir araştırma enstitüsüne füze üretiminde kullanılan malzemeler sattığını iddia etti.

Ankara'nın Şam'a yönelik sert tavrına karşın Çin, İran ve başka ülkelerden gelen silah malzemelerinin Türkiye üzerinden Suriye'ye girdiği iddia edildi. Times'a konuşan bir Ortadoğulu istihbarat yetkilisi, "Türkiye’nin açıkça ticareti teşvik ettiğini düşünmüyoruz. Ama bazı yetkililerin bilgisi var. Göz yumuyorlar demek belki daha doğru" dedi.

Aynı istihbarat yetkilisi, üç Türk şirketin Suriye askeri ve polisi için zırhlı cephane üreten Suriye bilimsel çalışmalar ve araştırma merkezine teçhizat sattığını söyledi. Ancak bu iki Türk şirketin iddiaları reddettiği vurgulandı. Suriye'ye füze üretiminde kullanılabilecek Çin yapımı parçalar sattığı öne sürelen üçünçü Türk şirketiyse iddiaları yanıtsız bıraktı.

'İDDİALAR SAÇMA'
Haberde, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir yetkilinin iddiaları saçma olarak nitelediği belirtildi. Aynı gazetede yer alan Anthony Loyd imzalı bir yorumdaysa, Ankara’nın Şam’a sert eleştiriler yöneltmesine rağmen Suriye'deki devrime tam müdahil olmak istemediğinin altı çizildi.

Türkiye'nin, Suriye'de sonucu kestirilemeyen devrimin bölgede bir Şii-Sünni savaşı başlatmasından ve Kürt ayrılıkçılığını alevlendirmesinden endişe ettiği vurgulandı.

'TÜRKİYE’NİN GERÇEK NÜFUZUNUN BOYUTLARI ŞÜPHELİ'
Ankara'nın Şam rejimine muhalif özgür Suriye ordusuna açık destek vermediği vurgulandı. Türkiye'nin isyancı yarbay Hüseyin Harmuş'u bazı PKK’lılar karşılığında Şam'a teslim ettiği iddiası da hatırlatıldı.

Financial Times gazetezinde çıkan bir analizde de Suriye meselesiyle birlikte Türkiye'nin Ortadoğu'daki gerçek nüfuzunun boyutları konusunda şüpheler oluştuğu kaydedildi.