İRAN’da Düzenin Yararını Belirleme adlı kurulun genel sekreteri Muhsin Rızayi, Türkiye’yi "sözünü tutmayan bir ülke" olarak tanımlayarak yeni tur nükleer müzakerelerin İstanbul yerine başka dost ülkelerde yapılmasını istedi. 

Söz konusu kurulun bazı üyelerine hitaben konuşan Rızayi, İran ve p5+1 ülkeleri (BM’nin 5 daimi üyesi ve Almanya) arasında 13 Nisan’da İstanbul’da yapılmaması planlanan yeni tur nükleer görüşmelere değinerek Türkiye’ye ağır eleştirilerde yöneltti. Rızayi, "Bazı anlaşmalar bağlılık konusunda Türk dostlarımız sözünü tutmadığından nükleer görüşmeler başka bir dost ülkede yapılırsa daha iyi olur" dedi. 

Yetkili, İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam’ın müzakereler için uygun seçenekler olabileceğini söyledi. İran’daki bazı haber ajansları ve siteler söz konusu haberi "Türkiye’ye güven olmaz" başlığı ile aktardı.

SURİYE TOPLANTISINA SERT TEPKİ

İran, İstanbul’da yapılan "Suriye'nin Dostları" toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi “Suriye'nin Düşmanları” olarak adlandırdı.

İran Meclisi Başkanı Ali Laricani, genel kurulda İstanbul’da yapılan konferansın “İsrail’e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını” ileri sürerek, diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalındığına dikkat çekti. 

Laricani, konferansına katılan ülkelere hitap ederek, “Eğer sizler bölgedeki demokrasi için endişeliyseniz, neden Bahreyn’deki vahşi diktatörlüğe ve bazı diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalıyorsunuz?” diye sordu.

Laricani, Suriye için Kofi Annan tarafından hazırlanan plana değinerek,“ Annan, planını uygulamaya geçirmek için çaba ederken, İstanbul’dan başka sesler yükseliyor. Demek ki bu ülkelerin meselesi Suriye’de reformlar değil ” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE EMPERYALİZMİN TAŞERONU OLDU"

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili Muhammed Kevseri ise Mehr ajansına yaptığı açıklamada, İstanbul’daki konferansı “Suriye’nin düşmanları” olarak değerlendirerek, Türkiye’yi “emperyalizmin taşeronu” olmakla suçladı.

Kevseri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti ile Tahran’ı Suriye konusunda ikna etmeye çalıştığını ancak “katı bir yanıt” aldığını söyledi.