ABD’li kaynaklar, Türkiye'nin, 2010 yılında Gazze’ye giden Mavi Marmara filosuna düzenlenen baskınla bağlantısı olan İsraillilere açtığı davaları askıya aldığını iddia etti.

 İsrail’in Yedioth Ahronot gazetesine konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları, savcılığın, İsrail deniz komandolarının Mavi Marmara'ya düzenlediği baskınla bağlantısı olan kişilere açılan davaları durdurduğunu öne sürdü.

 Kaynaklar, savcıların verdiği davaların geri çekilmesi direktifinin, hem emir-komuta kademesindeki isimleri hem de gemiye baskın düzenleyen askerleri kapsadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, açıklamalarında, bu kararın ABD’nin İsrail ile Türkiye arasındaki tansiyonu düşürme girişimleriyle bağlantılı olduğunu savundu. İsrail’in, Gilad Şalit takasında da önemli rol oynayan eski Mossad yetkilisi David Meidan’ı da aynı girişimler doğrultusunda Türkiye’ye gönderdiği de haberde yer aldı.

 ÖZÜR VE TAZMİNAT TALEBİ

Ankara, daha önce Tel Aviv’le ilişkilerin düzelebilmesi için İsrail’in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiği şartını ortaya koymuştu.

Türkiye’nin, İsrail’den baskına katılan askerlerin isimlerini talep ettiği de bildirilmiş, daha sonra Türkiye'deki bazı gazetelerde askerlerin isim ve fotoğraflarından oluşan listeler yayımlanmıştı.

 ABD'DE DE DAVA AÇILDI

Mavi Marmara baskınında ölen dokuz Türk'ten biri olan Furkan Doğan'ın babası da ABD'de dava açmıştı.

Baba Ahmet Doğan, Anayasal Haklar Merkezi (Center for Constitutional Rights-CCR) adlı kuruluşla birlikte, Furkan’ın öldürülmesi ve filodaki diğer Amerikan vatandaşlarına yapılan muamele konusunda talep ettikleri bilgileri vermedikleri gerekçesiyle, aralarında ABD Dışişleri, Adalet, İç Güvenlik ve Savunma Bakanlıkları da bulunan bazı devlet kurumlarına New York mahkemesinde dava açmıştı.