Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Suriye'de vuku bulacak her türlü olayda, insani yardımı Suriye'ye ulaştırmak için, Türk Kızılayı'nın hazır olduğunu söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı olarak insancıl hizmetler yürüten Uluslararası İslam Hilal Komitesi'nin 27. Oturumu ve Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlalleri Semineri için KKTC'de bulunan Akar, kurumun çalışmalarıyla ilgili olarak AA muhabirine açıklama yaptı.

Suriye'de yaşanan insanlık dramıyla ilgili Türk Kızılayı'nın bir planının olup olmadığına dair soru üzerine, bu konunun, devletin ve beraber hareket eden koalisyonun Suriye ile ilgili kararlarıyla bağlantılı olduğunu belirten Akar, şöyle konuştu:

''Biz her türlü halde Suriyede vuku bulacak herhangi bir olayda insani yardımı Suriye'ye ulaştırmak için hazırız. Ayrıca, gene herhangi bir hadise karşısında olabilecek müdahale veya Suriye içerisinde vuku olabilecek herhangi bir durumda Türkiye'ye sığınmacı olarak gelmek isteyen misafirleri ağırlamaya da hazırız. Bu ağırlamayı şu anda yapıyoruz.''
Hatay'da 9 bin 675 Suriyeliyi misafir ettiklerini, Kilis'de 2 bin kapasiteli konteyner kent kurulduğunu, Suriyelilerin oraya nakledileceğini anlatan Akar, Hatay'ın muhtelif yerinde boş kalacak 6 çadır kentin, Suriye'den gelecek sığınmacıları ağırlamak için hazır bekleyeceğini söyledi.

Akar, şöyle devam etti:

''Biz Türk Kızılayı olarak, gerek uluslararası hareketle beraber, Kızılay-Kızılhaç Federasyonu'yla beraber veya diğer paydaşlarımızla beraber, gerekse de Türk devletinin yanında yardımcı rol oynayarak, ordaki krizin insani yönünde her türlü yardımı yapmaya hazırız. Her türlü insan gücümüz, lojistik hazırlıklarımız, barınma hazırlıklarımız mevcuttur ve yapılmıştır. Bunun yapılmış olduğunu hükümetimiz de bilmektedir.''

Hükümetten resmi olarak, Suriye'ye yönelik, ''insani koridor'' oluşturulması yönünde resmi bir görev tevdi edilmediğini ancak bunları yapacakmış gibi, hükümetin yanında yardımcı rol oynamaya hazır beklediklerini ifade eden Akar, talimat geldiği anda göreve hazır olduklarını belirtti. Akar, ''Bu gücümüz, bu kuvvetimiz, bu lojistik kapasitemiz mevcut'' dedi.

KIZILHAÇ'A KIBRIS TEPKİSİ

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni (ICRC) Kıbrıs'ta ırkçı ve ayrımcı yaklaşım yapmakla suçlayan Akar, Ada'daki her iki devletin ulusal derneklerinin eş zamanlı başvurusuna rağmen Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin 23 Şubat'ta, sadece Güney Kıbrıs Kızılhaçı'nı resmen tanımasına tepkisini de dile getirdi.

Akar, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın başvurusunun ise işleme alınmadığını öğrendiklerini söyledi.

ICRC'nin kararıyla ilgili olarak, tüm ülkeleri ve özellikle Uluslararası İslam Hilal Komitesi'ni göreve davet ettiklerini, bu konunun halledilmesini istediklerini kaydeden Akar, adada iki ayrı toplum, iki ayrı devlet ve iki bağımsız toprak olduğunu, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın ve Güney Kıbrıs Kızılhaçı'nın birbirinin bağımsız toprağında faaliyet göstermediğini belirtti.

Bir Kızılay ve Kızılhaç'ın tanınması için kendi bağımsız toprağında kurulu olması gerektiğine işaret eden Akar, Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet göstermeyen Güney Kıbrıs Kızılhaç'ının adanın bütününü temsil etmediğini ve edemeyeceğini vurguladı.

ICRC'nin kararını protesto ettiklerini ve Türk Kızılayı olarak davaya sahip çıktıklarını ifade eden Akar, şöyle konuştu:

''Bu davayı, yaklaşık olarak 6-7 seneden beri Uluslararası Kızılay-Kızılhaç federasyonunda ve hareketin diğer organlarında savunageldik ve savunmaya da devam edeceğiz. Ama burda artık, ICRC'nin tamamen yanlı, tamamen ayrımcı, tamamen ırkçı ve köktenci yaklaşımla yaklaşıp, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nı hiçe saydığını ve uluslararası arenada olmasını istemediğini öğrenmiş vaziyetteyiz. Bunun geri alınması için veya Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın da harekete kabulü için bütün gücümüzle çalışacağız, çalışıyoruz da.''

Akar, İİT bünyesindeki İslam Hilal Komitesi'nin bu konuda kamuoyu oluşturabileceğini ve bu kamuoyunun devletler üzerinde baskı oluşturabileceğini kaydetti.

''ICRC kararında ısrar ederse, konunun, hareketin bölünmesine kadar gidebileceği'' uyarısında da bulunan Akar, ''Çünkü burda bir ayrımcılık yapıldığı çok açık ortadadır'' dedi.

Ahmet Lütfi Akar, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nın gelişmesi ve kapasitesini artırması için her zaman destek olduklarını belirterek, KKTC'deki üniversitelerde Kızılay kulüplerinin kurulacağını açıkladı.

SOMALİ'DE TÜK VAKFI KURULACAK

Türk Kızılayı'nın değişik yerlerde ve Somali'de projelerinin devam ettiğini, Somali'de kalıcı tesisler yapmayı planladıklarını ifade eden Akar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle beraber, belediye çalışmalarıyla ilgili bilgi birikimini Kızılay olarak Somali'de kullanacaklarını, şehre çeki düzen verecek, insanların hijyenik ortamda yaşamasını sağlayacak planlar yaptıklarını anlattı.

Akar, Somali'de bir Türk vakfı kurulacağını, ara sağlık elemanı yetiştirecek sağlık meslek lisesi ve öğrenci yurdu kuracaklarını, Mogadişu merkezinde kurulacak kampüs için arsa tahsisini sağladıklarını anlattı.

Kızılay'ın, Türkiye'de de faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü, kar yağışı nedeniyle yolda kalanlara insani yardımlar yapıldığını, Van'daki çalışmaların da sürdüğünü kaydeden Akar, Van'da 20 Mart'ta, okul öncesi çocuklara eğitim verecek konteyner yapının açılışının yapılacağını açıkladı.

Akar, Kızılay'ın misyonunu yerine getirirken, hükümetle tam bir uyum içinde olduğunu da sözlerine ekledi.