Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın ardından yayımlanan ortak bildiride, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün zaruretine vurgu yapıldı ve “Müzakere edilip üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüme, BM aracılığıyla, oturmuş BM parametreleri, iki halkın içkin kurucu gücü ve siyasi eşitliği temelinde varılabileceği görüşünü paylaşıyor'' denildi.

Four Seasons Oteli'ndeki Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın ardından 45 maddelik bir ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, 29 Kasım'da BM'de Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü veren karardan duyulan memnuniyet ifade edildi. Bunun, Filistin'in tam üyeliğine giden bir ilk adım olarak önemi vurgulandı.
    
Ortak bildiride, İsrail'in ''Kudüs'ün kimliğini silmeye, coğrafi ve demografik olgularını değiştirmeye yönelik tek yanlı eylemlerinin'' mutlak biçimde reddedildiği ifade edildi.
    
Türkiye ile Arap ülkelerinin, ''Arap-İsrail ihtilafına adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmada partner oldukları'' vurgulanan bildiride, BM Güvenlik Konseyi'ne de bölgede barış ve istikrarın sağlanması için bu ihtilafı çözmede doğrudan etkin rol ve sorumluluk alması çağrısı yapıldı.
    
İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısının kınandığı bildiride, Türkiye, Katar ve Mısır'ın ateşkesin sağlanmasındaki katkıları övüldü.

Bildiride, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka kınanarak, bu ülkenin Gazze'ye yönelen gemilere muamelesi ''korsanlık'' olarak nitelendirildi.

İsrail'in uygulamasının uluslararası yasalara açıkça aykırı olduğu belirtilerek, Gazze ablukasının derhal kaldırılması çağrısı yapıldı.

İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 3 bin konutluk yeni yerleşim projesinin kınandığı bildiride, uluslararası topluma, İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin durdurulması için ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
    
KIBRIS
    
Kıbrıs sorununa da değinilen bildiride, ''Bakanlar, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün zaruretine inanıyor ve müzakere edilip üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüme, BM aracılığıyla, oturmuş BM parametreleri, iki halkın içkin kurucu gücü ve siyasi eşitliği temelinde varılabileceği görüşünü paylaşıyor'' denildi.
    
İsrail'in nükleer tesisleri    

Nükleer silahların Orta Doğu'nun istikrarı üzerindeki etkisiyle ilgili kaygı ifade edilen bildiride, İsrail'in, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na taraf olması ve bütün nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kontrolü altına koyması gerektiği kaydedildi.
    
İSLAMOFOBİA

İslam dinine ve Hz. Muhammed'e yönelik hakaretlerin şiddetle kınandığı bildiride, uluslararası toplumdan İslamofobiaya, uluslararası mekanizmalar ve kurumlarla karşı koyması istendi.
    
Kültürel mirasın korunmasının gereğinin teyit edildiği bildiride, ''Forum, Türk-Arap ortak kültür mirasının korunması yönündeki işbirliği gayretlerini memnuniyetle karşılıyor'' denildi.
    
TÜRKİYE'DE ARAPÇA ÖĞRETİMİ
    
Türkiye'de Arapça'nın okullarda yabancı dil olarak öğretilmesi yönünde alınan kararın memnuniyetle karşılandığı belirtilen bildiride, Türkiye'nin de Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla üniversite düzeyinde, Türkçe'nin Arap ülkelerinde öğretilmesi için yardıma hazır olduğunu bildirdiği kaydedildi.
    
Bildiride, bir Türk-Arap İş Konseyi kurmanın önemi de vurgulandı.

Türkiye'nin 2015-2016 dönemi için BM Güvenlik Konseyi adaylığının da Arap tarafınca memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Bildiride ayrıca, Myanmar'ın Arakan bölgesindeki Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı dini ve etnik nedenli saldırılara da değinildi ve Myanmar hükümetine bu saldırıların önlenmesi için gereken tedbirleri alması çağrısı yapıldı.