Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Onursal Başkanı Ahmet Necati Özkan, “Yüksek turizm sezonuna giriyoruz ama durum vahim ve acil tedbir alınması şart. Aksi halde turizm sektöründeki tüm birimler zincirleme iflasın eşiğinde olduğundan sonuç, sektörün çöküşü ve KKTC ekonomisinin kötü durumudur” dedi.

Özkan yazılı açıklamasında, Turizm Fonu’nun yüzde 30’a varan kısmının cari bütçe açıklarının kapatılmasında kullanıldığını veya genel bütçeye aktarıldığını savunarak, turizm acentelerinin devletten alacaklarının ödenmediğini, borçlarını ödeyemeyen acentelerin iflasın eşiğine geldiğini belirtti.

Turizm acentelerinin çöküşünün, sektörde birçok zincirleme iflası ve çöküşü getireceğini ve bunun sorumlusunun da hükümet olacağını ileri süren Ahmet Necati Özkan, acentelere teşviklerinin de ödenmediğini; biriken miktarların dağ gibi yığıldığını ama acentelerin KDV’yi peşin ödediğini anlattı.

Özkan, İstanbul’daki EMITT fuarına bakanlığın ilgisiz kaldığını da savunarak eleştiriler yaptı; gereksiz konularda, yanlışlarla dolu broşürler için büyük paralar harcandığını; fuarlara katılan bakan, müsteşar ve müdürler yerine sektör temsilcilerinin ve acentelerin gitmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Özkan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 3-4 saatini de turizme ayırmasını ve “Turizm Zirve Toplantısı” düzenlenmesini isteyerek, “Turizm Kurultayı” da yapılmasını ve özerk bir Turizm Örgütü kurulmasını önerdi.