Endonezya açıklarında meydana gelen 8.7 büyüklüğündeki depremi değerlendiren uzmanlar, oluşması beklenen tsunami dalgalarının en az 1 saat içinde kıyılara ulaşacağını söyledi. Tsunaminin kıyıları vurması halinde 50 bin Endonezyalı yaşamını yitirebilir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Endonezya’nın Ace açıklarında meydana gelen 8.7 büyüklüğündeki depremi NTV’ye değerlendirdi.

Aynı bölgede 2004 yılında olan depremi hatırlatan Prof. Dr. Perinçek, “5 ila 30 metre yüksekliğinde dalgalar oluşmuştu. Umarız bu deprem tsunami yaratmaz. Eğer yaratırsa en az 50 bin kişiyi kaybedebiliriz. 15-20 metrelik dalga oluşabilir” diye konuştu.

Doğan Perinçek, depremin büyüklüğünün 8.9’dan 8.7’e düşürülmesiyle ilgili olarak ise “Ölçümler gözden geçiriliyor. Aynı şey Van depreminde de oldu, ölçüm düzeltildi. Tsunami olursa yıkım, depremden daha büyük yıkım yaratır” dedi.

Tsunaminin yarattığı dalgaların çok hızlı ilerlediğine dikkat çeken Perinçek, şöyle konuştu: “Deprem odağının karaya ne kadar yakın olduğu önemli. Tsunami çok hızlı ilerliyor. Dalgalar 5-10 dakika içinde karaya ulaşabilir. Birinci dalgadan sonraki dalgalar daha büyük olabilir.”