Alman Federal İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini Avrupa'ya taşıma amacında olduğunu ifade etti.

Alman İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK'da şiddet ve saldırganlığın anlık davranışlar değil, 'bir konseptin parçası' olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanlığı, PKK yönetiminin Türkiye'de terörist eylemlerle sürdürdüğü çatışmayı Avrupa'ya taşıma amacında olduğunu ifade etti.

Bakanlık, PKK'nın Almanya'nın iç güvenliği için 'yıkıcı bir faktör' olduğunun altını çizerken, güvenlik birimlerinin PKK'nın gösteri, kundaklama ve işgal eylemlerinin artışını gözlemlediğine dikkat çekti.

AVRUPA'YA YAYILMA TEHLİKESİ

AB'ye de uyarılar gönderen bakanlık, örgütün Türkiye'de terörist eylemlerle sürdürdüğü çatışmayı Avrupa'ya yaymayı gündemine aldığını bildirdi. PKK'da şiddet ve saldırganlığı, 'anlık davranışlar değil, bir konseptin parçası' olarak tanımlayan İçişleri Bakanlığı şu tespiti yaptı: "Örgüt, Avrupa'daki eylemlerini şiddet ve saldırganlıkla hangi kapsamda yürüteceğinin kararını vermektedir." Örgütün, Alman güvenlik güçleri için 'daimi bir meydan okuma' içinde bulunduğu vurgulanan açıklamada, "Alman emniyet teşkilatının yapısı gereği koruyucu önemler almak, eyalet emniyet dairelerinin sorumluluk ve yetki alanına giriyor. Engelleyici ve bastırıcı adımlar alan Almanya, çok geniş kapsamlı tedbirlerle PKK ile mücadele etmektedir." denildi.

53 YASAK KARARI ÇIKARILDI

Bu mücadele çerçevesinde federal ve eyalet yönetimlerinin 1993 yılından bu yana PKK'yı oluşturan yapı ile ilgili toplam 53 yasak kararı aldığının altı çizilirken, federal savcının açtığı davaların sonucunda 1990'lı yıllardan bu yana yaklaşık 100 üst düzey PKK yöneticinin kısmen uzun yıllar içeren cezalara çarptırıldığını belirtildi. Eyalet kolluk kuvvetlerinin 2004 yılından bu yana 3 bin 500 PKK etkinliği hakkında soruşturma başlattığı ifade edildi.

PKK KİBİRLE HAREKET EDİYOR

PKK'nın Almanya'da 1993 yılından beri yasak olduğu belirtilen açıklamada, örgütün Alman hukuk düzenini 'sistematik olarak hiçe saydığına' dikkat çekildi. Örgütün son 20 yılda değişmeyen hedefleri arasında Türk-Kürt barışını bozmanın yer aldığına vurgu yapılan açıklamada, "PKK'nın 1990 yıllardan beri bilinen yöntemlerinden biri, burada yaşayan yüz binlerce Kürt ve Türk'ün barış içinde ortak yaşamını tehdit etmektir. PKK, tüm Kürtleri tek başına temsil iddiasıyla kibirli bir şekilde hareket etmektedir. Halbuki Almanya'da yaşayan yaklaşık 800 bin Kürt'ün küçük bir kısmı örgütü destekliyor. 13 bini çekirdek grup olmak üzere örgütün etkinliklerine yaklaşık 100 bin kişi katılıyor." denildi.

PKK ALMANYA'YI KULLANIYOR

PKK ile Sol Parti ilişkisine dikkat çekilen açıklamada, örgütün birçok faaliyetini bu partinin perdesi altında yaptığı kaydedildi. Zaman'ın haberine göre, PKK'nın yandaş toplamak ve finansman sağlamak amacıyla düzenlediği etkinliklerle Almanya'yı istismar ettiğinin anlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu aktiviteler artan oranda PKK-Sol Parti işbirliğiyle gerçekleşiyor. PKK, Sol Parti'nin şahsında propagandasını yapan bir borazan ve etkisi meclislere kadar giden çıkarları için bir avukat bulmuştur. Sol Parti ise PKK ile olan işbirliği sayesinde Kürt seçmen tabanına ulaşmaktadır."