Toz kirliğine karşı yasal düzenleme

 

Gazimağusa Limanı çalışanlarının sağlığını tehdit eden dökme yüklerden kaynaklanan toz kirliliğine karşı yasal düzenleme geliyor.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Mecliste onay bekleyen Çevre Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde, gemilerden yapılan tahliyelerde toz kirliliğini en aza indirgeyecek ekipmanların kullanılması mecburi olacak.

Açıklamada ayrıca, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer’in, Gazimağusa Limanında incelemelerde bulunduğu ve sivil toplum örgüt ile resmi kurum temsilcileriyle bir araya geldiği belirtildi.

Limandaki hurda malzemeler ve bazı asbestli bina çatılarının da konuşulduğu toplantıya, Serbest Liman Müdürlüğü, Limanlar Dairesi Müdürlüğü, KTAMS, KAMU-SEN, Güç-Sen, Liman-Sen, Mağusa Çevre Platformu, Mağusa Suriçi İnisiyatifi ve Kamu-İş’ten temsilciler katıldı.

Mağusa Çevre Platformu adına toplantıda hazır bulunan Dr. Okan Dağlı,  gemilerden tahliye edilen dökme yüklerden kaynaklanan tozların özellikle limanda görevli kişilerin ve bölge halkının sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

 

MODERN EKİPMAN KULLANMA ZARURİYETİ

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ise, Mecliste onay bekleyen Çevre Yasa Tasarısı’nda, gemilerden yapılan tahliyelerde toz kirliliğini en aza indirgeyecek modern ekipmanlar kullanma zaruriyetinin yer aldığını ifade etti.

Ünlüsoyer, yeni çıkacak yasa kapsamında kullanılacak toz kirliliğini azaltacak ekipmanların belirlenmesi için Çevre Koruma Dairesi Mühendisleri tarafından çalışma başlatıldığını belirtti.

Limandaki asbest çatılarla ilgili olarak, sağlam asbest malzemenin insan sağlığına bir zararının olmadığını hatırlatan Ünlüsoyer, limanda depolanan hurda malzemelerin uzmanların belirleyeceği önlemlerle yerleşim alanları dışında depolanacağı ve ancak ihraç edileceği zaman limana getirileceğini belirtti.