Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın açıklamalarını eleştirdi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, TDP Basın Bürosu aracılığı ile yaptığı açıklamada Egemen Bağış’ın “Çözüm olmazsa, KKTC Türkiye’ye bağlanabilir” sözünü söyleme hakkı olmadığını ve bunun “haddini aşan bir açıklama” olduğunu iddia etti.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesinin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federatif bir çözüm olduğunu, BM parametrelerinin de bunu içerdiğini belirtti ve “Kıbrıs Türk halkının talebi Türkiye’ye bağlanmak değildir. Kıbrıs Türk halkının hedefi, bir anlaşmaya imza atarak gelecekte AB Başkanı olmaktır” dedi.

Adadaki çözüm şekline, Egemen Bağış’ın değil, Kıbrıs Türk halkının karar vereceğini belirten Çakıcı, bunun bakanın şahsi görüşü mü yoksa, partisinin görüşü mü olduğunu bilmek istediklerini söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün kimsenin “kuklası” olmadığını belirten Çakıcı, “2026 yılında, bir Kıbrıslı Türkün AB dönem başkanı olacağı bir vizyonumuz var. Şimdiki gibi dünyadan kopuk, tanınmayan bir yapı değil, Kıbrıslı Türklerin de AB başkanlığı yapacağı bir vizyona sahibiz” dedi.

Çakıcı, Bağış’ın bu açıklamalarının, TC Başbakanı Erdoğan’ın bir adım önde olma vizyonuna da ters olduğunu savundu.

Kıbrıs Türk halkının geleceğine, yalnızca Kıbrıs Türk halkının karar vereceğini belirten ve bu anlayış dışındaki hiçbir uygulamayı TDP olarak onaylamadıklarını belirten Çakıcı, “Gelinen aşamada ilgili tüm tarafları devam etmekte olan müzakere sürecinde daha yapıcı olmaya ve Kıbrıs Sorununa 1 Temmuz’dan önce çözüm bulma yönünde adım atmaya davet ederiz” dedi.