Ali Rızgari adlı Kürt hareketi liderlerinden İbrahim Güçlü, PKK'nın iç infazları hakkında hazırladığı raporu TBMM'ye sundu. 

 
Güçlü'nün raporuna göre PKK'nın faili meçhulleri 12 Eylül öncesinde başlayıp günümüze kadar devam ediyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "Terör ve Şiddet Olayları Kapsamından Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonu" na 19 Ocak'ta bilgi veren Kürt hareketinin önemli isimlerinden siyasetçi-yazar İbrahim Güçlü'nün, komisyona ayrıca, PKK'nın öldürdüğü belirtilen isimlerin tek tek sıralandığı bir rapor sunduğu ortaya çıktı.

Bugün Gazetesi'nden Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre: İbrahim Güçlü'nün raporuna göre PKK'nın faili meçhulleri 12 Eylül öncesinde başlayıp günümüze kadar devam ediyor.

PKK SUÇ ÜSTÜ YAKALANDI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "Terör ve Şiddet Olayları Kapsamından Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonu" na 19 Ocak'ta bilgi veren Kürt hareketinin önemli isimlerinden siyasetçi-yazar İbrahim Güçlü'nün, komisyona ayrıca, PKK'nın öldürdüğü belirtilen isimlerin tek tek sıralandığı bir rapor sunduğu ortaya çıktı.

RAPOR 26 SAYFA

Raporu savcılığa da vermeye hazırlanan Ala Rızgari Hareketi liderlerinden Güçlü'nün "Devlet-PKK-Hizbullah terörünün yol açtığı ölümler" başlıklı 26 sayfalık raporun "PKK'nın infazlarına örnekler" bölümünde çok sayıda olay "isim, yer ve tarih" vererek anlatıldı.

PKK MUHALEFETE İZİN VERMEDİ

Güçlü, raporunda, "PKK kendi içinde hiçbir muhalefete izin vermedi. PKK, bu strateji gereği bütün Kürt örgütlerine eş zamanlı olarak saldırdı. Kawa'nın liderlerinden FeritUzun'u 22 Kasım 1978'de Siverek'te silahlı suikast sonucu katletti. Bu eylemini gizledi. Ferit Uzun'un Bucaklar tarafından katledildiğini ileri sürdü.Denga Kawa lideri Ferit Uzun dışında başka yurtseverleri de katlettiler. PKK, Kawa ile birlikte Özgürlük Yolu, DDKD, Rizgari, Beş Parçacılar, KUK ve Tekoşin'e karşı saldırı düzenledi" dedi. Güçlü, PKK'nın "Türk sosyalistlerinin Kürdistan'da örgütlenme hakkına sahip olmadığı" stratejisini ileri sürerek, Türk sosyalist örgütlerinin yöneticilerini ve üyelerini katlettiğini de iddia etti.

KATLİAM LİSTESİ

Güçlü, "PKK'da infaz edilen kurucular, merkez komitesi üyeleri ve üst düzey yöneticileri" bölümünde "iç infaz" olaylarını anlattı. İşte o olaylardan bazıları:

Mehmet Turan: 1979'da Abdullah Öcalan'ın emriyle ajan olduğu gerekçesiyle Mardin'de öldürüldü.

Murat Bayraklı: 5 Haziran 1984'te Batı Berlin'de çöp konteynırında yakılarak öldürüldü.

Çetin Güngör: 2 Kasım 1985 günü İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce Kürt'ün gözleri önünde infaz edildi.

Abdullah Kumral: Suriye istihbaratı tarafından yakalanarak PKK'ya teslim edildikten sonra Öcalan'ın emriyle kulaklarına tüfek harbisi sokulmak suretiyle Bekaa'da öldürüldü.

Dilaver Yıldırım: Öcalan'ın talimatıyla Bekaa kampına getirilen Yıldırım'ın, bir sürü uygulamadan sonra gece nöbetinde intihar ettiği söylendi.

Avukat Mahmut Bilgili: 1987 yılının Mart ayı başında Hollanda'da yemek masasında boğdurulup cesedi satırla parçalanıp kanalizasyona atıldı. Cesedi 28 Mart'ta Twente kanalında bulundu.

Mehmet Çimen: Öcalan'ın kadın sorunuyla ilgili koyduğu yasaları çiğnedi. Sorgulandı. "Buharlaştırılarak" yok edildi.

Resul Altınok: Çukur kazdırılıp kafasına kurşun sıkılarak öldürüldü.

Mehmet Şener: 1 Kasım 1991'de Suriye'nin Kamışlı ilçesinde Suriye istihbaratının katkısıyla infaz edildi.

Hikmet Fidan: Diyarbakır'ın Bağlar semtinin dar sokaklarında 6 Temmuz 2005 sabahı, susturucu takılı tabancadan ensesine sıkılan tek kurşunla öldürüldü.

Kani Yılmaz: Güney Kürdistan'da Serdar Kaya ile birlikte araçlarına yerleştirilmiş bombanın patlaması sonucu 12 Temmuz 2005'de infaz edildi.

Gündüz gardiyan gece PKK

İbrahim Güçlü, raporunda Varto'nun farklı köylerinden örgüte katılanların öldürülmesine de yer verdi. Varto'lu bazı isimlerin ölümleri şöyle anlatıldı:

Kerem Geldi: ANAP ilçe başkanı. 1992'de evinden kaçırılarak öldürüldü.

Şirin Şahin: Gece evinden alınarak Varto'nun kuzeyinde öldürüldü. PKK yanlış uygulama diye ailesine bilgi verdi.

Ahmet Kartal: 1995 ya da 1996'da 10 yaşındaki oğlunun gözleri önünde PKK tarafından öldürüldü.

Muş Til Beldesi Belediye Başkanı: Ajan olduğu gerekçesiyle öldürüldü.

Muş Malazgirt Malbat Aşiret Reisi Bedri: 1992'de il genel meclisi üyesi olduğu için ihanet gerekçesiyle öldürüldü. İbrahim Güçlü, "Diyarbakır Cezaevi'nde ikili-vardiyalı işkence" başlığı ile önemli bir not da aktardı. Güçlü, "Diyarbakır Cezaevi'ndeki durumun araştırılması gerekir. O dönem tutuklu Kürt siyasilerinin anlattıklarına göre, cezaevinde gündüzleri devletin yetkili gardiyanları, geceleri de PKK işkence ediyordu. Rizgari davasından yargılanıp ceza alan Hasan Çakır bu işkenceyi vardiyalı işkence diye tanımlıyor" dedi.

Güç toplamak için Kürtler'i öldürdü

Güçlü, "Kürt örgütlerine karşı infaz ve iç infaz" başlığı altında 12 Eylül öncesi ve sonrası bazı ölümleri de sıraladı. Raporda, "12 Eylül öncesi infazlar" başlığı altında öldürülen isimlere şu şekilde yer verildi:

Mustafa Çamlıbel: PKK'nın katlettiği ilk yurtsever Çamlıbel'dir. PKK, Ağrı'da egemen olmak istediği için Çamlıbel'i öldürdü. Çamlıbel'in öldürülmesi PKK'nın kodunu çözen ilk vakıa oldu.

Haki Karer: Gaziantep'te örgütlenme için, çatışmada yaralanan Haki Karer'i hastanede öldürdü.

Mehmet Uzun ve Ali Kınacık: Karer'in öldürülmesi gerekçe gösterilerek öldürüldüler. PKK, KUK'u kendisine engel gördüğünden savaş açtı.

Abdulvahap Akman, Mehmet Akagündüz, Kerim Hamidanoğlu, Sıdık Batzar, Abdulkadir Umur, Ziver Kaya, Şeyhmus Kaya,Mahmut Zıngırtlı, Neytullah Özgen,Murat Yalçın, Bekir Öztürk, Cemil Onur, Cemil Çakır, Abdurrahman Aslan, Sadık Özen,Mahmut Karahan, Selim Aslan, Ubeyit Sana tespit edebildiğim öldürülen kişiler.

Kendi kadrosunu yok etti

Kürt aydını Ümit Fırat: PKK da kurulduğundan bu yana benzer bütün örgütler gibi bu yola başvurdu. Meclis'teki komisyonda da kısmen söyledim. Öcalan'ın kendisi iç infazların 15 bin olduğunu söylüyor. Selim Çürükkaya da içeriden biri olarak çok fazla diyor. Bunlar ancak görgü tanıkları ve emri verenlerin ifadeleri ile ortaya çıkacak. Benim tanıdığım birtakım insanlar var. Resul Altınok PKK'nın kurucu kadrosundan, Öcalan'ın arkadaşlarından biri. Ama şimdi yaşamıyor. Bunlar, kendi kadrosundan insanları ve muhalif veya muhalif olması muhtemel insanları öldürdü. Öcalan'ı tahtından edebilecek insanlar bir, iki, beş değil. Stockholm'ün orta yerinde salonda öldürülenler oldu. Avrupa, Türkiye, Bekaa her yerde oldu. 79-80 döneminde yine birçok insan var. PKK tarihinde bu takım olaylar yoğundur. O ideoloji bu tür olayları mücadelenin bir parçası olarak meşru görüyor.

PKK infazlarının üstü örtüldü

Doğu Batı Kardeşlik Platformu Sözcüsü Ahmet Ay: PKK, kendi bizatihi şu bu sebepten dolayı infaz ettik diyor. 2 gün önce bile 2 tane genç katledildi. PKK'nın yıllarca yaptığı yargısız infazların, faili meçhullerin hesabı yoktur. Hakikatler Komisyonu ile hangi cinayetleri kimin işlediği ortaya çıkartılmalı. Hizbullah masum demiyorum ama mezar evlerin hepsi onların mıydı? JİTEM cinayetlerini kim işledi?