Tayvan'daki Uçak Kazasıyla İlgili Şok Detay!

Tayvan'da en az 35 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili yapılan açıklamalar, daha önce kahraman ilan edilen pilotların büyük bir hata yapmış olabileceğini ortaya koydu. Uçağın karakutularından elde edilen bulgular, pilotların yanlış motoru kapatarak kazaya neden olmuş olabileceğini gösteriyor.

Kazayla ilgili son detayları Tayvan Havacılık Güvenliği Konseyi Direktörü Thomas Wang açıkladı.


Wang'ın açıklamasına göre, TransAsia Havayolları'na ait ATR

72-600 tipi uçağın karakutularından elde edilen ilk bulgular, nehre düşmeden önce iki motorunun da çalışmadığını ortaya koydu.

İLK UYARI SAĞ MOTORDAN


Uçağın düşme sürecini anlatan Wang, sağ motorun kalkıştan 37 saniye sonra, 1200 feet'teyken uyarı verdiğini söyledi. Ancak Wang bu sırada pilotun kontrol kulesine söylediği gibi "flame-out" (motor durması) olmadığını, rölanti moda geçtiğini ve yağ basıncında değişiklik görülmediğini belirtti.

Wang, "Sağ motordan gelen uyarıdan 46 saniye sonra; diğer motor pilotlar tarafından kapatılmış. Pilot motorları restart etmek istemiş. Ama işe yaramamış. Uçak 76 saniye sonra da düşmüş. Bu durum, uçuşun son anlarında her iki motorun da takatsiz kaldığını gösteriyor" dedi.

Tayvanlı yetkili, düzgün çalıştığı anlaşılan sol motorun pilotlar tarafından kapatılma gerekçesinin henüz net olmadığını sözlerine ekledi.

YANLIŞ MOTORU MU KAPATTILAR


Ancak Wang'ın açıklamalarını değerlendiren havacılık uzmanları, pilotların sol motoru yanlışlıkla kapatmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da uçağın tek motorla uçma şansını ortadan kaldırdığını belirtti.

ELİ HALA KUMANDA KOLUNDAYDI

Uçağı nehre doğru yönelterek kent merkezine düşmesine engel olan pilotun cansız bedenine ulaşan görevliler, tüyler ürperten bir tabloyla karşılaştı.

Tayvan merkezli China Times'a konuşan savcılar, cesedine kokpitte ulaşılan pilot Liao Çien-tsung'un, iki eliyle birden uçağın kumanda kolunu tutarken bulunduğunu söyledi. İsmi açıklanmayan bir savcı, bacaklarının feci şekilde kırıldığı görülen Liao için, "Uçağın nehre düştüğü son ana kadar, yönünü kontrol etmeye ve daha fazla can kaybını önlemeye çalışmış" dedi.

Kazanın ardından yapılan arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 35 kişinin cesedine ulaşıldı. Uçaktaki 58 kişiden 15'i yaralı kurtuldu. Sekiz kişi ise halen kayıp.

Tayvanlı sivil havacılık yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, uçağın karakutularından elde edilen ilk bulgular, nehre düşmeden önce iki motorunun da çalışmadığını ortaya koydu.


41 yaşındaki Liao, kazanın ardından kahraman ilan edilmişti. AFP'ye konuşan Hong Konglu havacılık uzmanı Daniel Tsang, "Normal uçuş güzergahına bakacak olursak, pilotun bilinçli bir biçimde daha fazla can kaybını önlemek için uçağı nehre yönlendirdiği anlaşılıyor. Bu çok cesurca bir hamle" derken, Tayvan basını da Liao'yu göklere çıkarmıştı. Apple Daily gazetesi manşetten verdiği haberde "Taipei'yi kurtaran pilota teşekkürler" başlığını atarken; Tayvanlı yazar ve aktris Gin Oy da, "Pilot, uçağın yüksek katlı binalara çarpmamasını sağladı. O bir kahraman" demişti.