Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi konusundaki şartnamenin tamamlanmak üzere olduğunu ve bu ihaleye girecek sermaye gruplarının, en az yüzde 10 yerli sermayeye sahip olması şartı bulunduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayrak Haber’de yayınlanan “2 Yakın 1 Genel” programına katılarak ekonomiye ilişkin açıklamalar yaptı.

Bakan Tatar, vergi ve yasal düzenleme ile ekonominin kayıt altına alınması için gelir toplamanın önemli olduğuna işaret ederek, “Biz maliye olarak memleketin gelir-giderlerini dengelerken borçlanmamaya özen gösteriyoruz. Borçlanmalar sürdürülebilir değildir” dedi ve buna Yunanistan’ı örnek gösterdi.

Tatar, alınan tedbirler sayesinde ülkede petrol fiyatlarındaki olağanüstü rakamlara rağmen krizin düşük seviyelerde atlatıldığını ifade etti ve “Hala büyüme var. Bu önemlidir. 2009’da yüzde 6 küçülmeden sonra, 2012’de yüzde 4 büyüme bekleniyor” dedi.

“Bizi olumsuz etkileyen dış şartlardan biri kur hareketleri, öteki de petrol fiyatlarıdır” diyen Tatar, bölgede yaşanan gerginliğe işaret etti ve bunun petrol fiyatlarında artışın devam edeceğinin sinyali olduğunu vurguladı.

Petrol fiyatları ile ilgili Tatar, “Herkes tedbirini alsın. Hükümet olarak yapabilecek bir şeyimiz yok. Bütçemizin belirli önlem ve beklentileri vardır. Petrol fiyatlarındaki artışı bütçemiz ile karşılayamayacağız ortadadır” dedi…

Tatar, mali disiplinin sağlanması durumunda bütçenin birkaç yılda dengeye gireceğini ve turizm ile eğitim sektörlerine yatırım yapılması durumunda reel sektörün ülkenin önünü açacağını vurguladı…

Ükedeki sermayenin güçlenmesi halinde yerel firmaların da ihaleleri kazanabileceğine dikkati çeken Bakan Tatar, Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi konusunda ise şartnamenin tamamlanmak üzere olduğunu ve bu ihaleye girecek sermaye gruplarının, en az yüzde 10 yerli sermayeye sahip olması şartı bulunduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’yla ilgili olarak büyük bir zarar olduğunu belirten Tatar, günün sonunda borçların arttığını kaydetti ve “Özerkleştirilmesi konusunu hükümet, kurum ile tartışıyor. Neticede tedbir lazım. Petrol fiyatlarındaki artış zararı da büyütüyor. Artışlar maalesef olumsuz yansıyor” dedi.

Bakan Tatar erken seçim konusunda da değerlendirmede bulundu. Tatar , “Ülke tarihinde 5 dere birden gelir geçer. Her icraatın da seçimlerde nasıl değerlendirileceği düşünülür. Hükümetin de tedbir düşünmesi lazım. UBP o kadar büyük bir enkaz devraldı ki bu tarihi enkaz içerisinde seçimi düşünmeden tedbir aldı” dedi.