Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye’den Çukurova Üniversitesi’nin KKTC’deki sürdürülebilir tarım alanlarının belirlenmesi ve Türkiye’den KKTC’ye borularla getirilecek suyun sağlıklı kullanılması ve sulama şekillerinin belirlenmesi amacıyla sürdürdüğü projenin 1. etabı tamamlandı.

Projenin ilk etabının tamamlanmasının ardından ortaya çıkan sonuçlar bugün Tarım Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıyla basına açıklandı.

Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu’nun da katıldığı toplantıda, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden ile Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Suat Şenol projenin ilk etabından ortaya çıkan verileri paylaştı ve KKTC’deki tarım alanları, sulamada ve tarım alanlarındaki azalmalarda yaşanan sıkıntılar ile suyun kullanılma teknikleri anlatıldı.

Tarım Bakanı Amcaoğlu toplantıda basına yaptığı açıklamada, Çukurova Üniversitesi ile yürüttükleri projede hedefin sürdürülebilir bir tarım ve daha kaliteli sağlıklı ve rekabetçi bir üretim olduğunu kaydetti.

Amcaoğlu, Türkiye’den getirilecek suyun doğru kullanımı, tarım alanlarının korunması ile üreticilerin bilgilendirilmesi ve sağlıklı ürünlerin üretilmesi için bu projenin gerekli olduğuna inandıklarını ifade ederek, projeyi “Ülkede planlı, rantabl, kaliteli, sürdürülebilir üretim yapabilmek, üreticileri bilinçlendirmek ve ülkenin ihtiyaçları ile ihracat miktarını göz önüne alarak üretimi geliştirmek için önemli görüyoruz” dedi.

Projede 1. etabı tamamladıklarını ifade eden Amcaoğlu, katkısı olan herkese teşekkür ederek, Türkiye’den suyun gelmesine kadar projelerin ve çalışmalarının süreceğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu da, üniversite olarak KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesinden yola çıkarak, tarım fakültelerinin bilgi ve deneyimlerini Tarım Bakanlığı ile paylaşmak için bu projeyi yaptıklarını ifade etti.

Akınoğlu, amaçlarının KKTC tarımının gelişmesine katkı koymak olduğunu belirterek, yakın zamanda Çukurova Üniversitesi olarak KKTC’ye kampüs açacaklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. KKTC’de modern sulama yöntemlerine uygun arazi varlığının ve bitki deseninin belirlenmesini öngören projede, arazi varlığının tespiti de amaçlanıyor.

KKTC’nin tümünü kapsayan çalışmalarda, tarıma en uygun alanların belirlenmesi, tarım alanlarının tespiti, Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı, ne tür bitkiler yetiştirilebileceği, toprak ve iklim tespiti, arazilerin veri tabanı, toprak haritası, arazilerin damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerine uygun araziler ile uygunluğu tespit edilecek.