ÜRDÜN KRALI 2. ABDULLAH: ''SURİYELİ SIĞINMACILARA SAĞLADIĞIMIZ HİZMETLER BAKIMINDAN ARTIK SINIRA GELDİK, KAYNAKLARIMIZI TÜKETTİK''

LÜBNAN CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN: ''ULUSLARARASI TOPLUM VE ARAP ÜLKELERİ, YA FİNANSAL DESTEK SAĞLAYARAK YA DA MÜLTECİLERİ KABUL EDEREK YÜKÜMÜZÜ PAYLAŞMALI”

Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkelerindeki kriz ortamından kaçarak Ürdün'e sığınan yüz binlerce Suriyeliyi misafir ettiklerini belirterek, ''Sağladığımız hizmetler bakımından artık sınıra geldik, kaynaklarımızı tükettik'' dedi.

Suriye'deki kriz ortamından olumsuz etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla BM'nin girişimiyle Kuveyt'in ev sahipliğinde düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı, başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda yapıldı.

Konferanstaki sunumların ardından söz alan Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkesinin yüz binlerce Suriyeliyi misafir ettiğini, ancak kaynak sıkıntısı yaşadığını söyledi.

''Sağladığımız hizmetler bakımından artık sınıra geldik, kaynaklarımızı tükettik'' diye konuşan Kral Abdullah, Suriyelere verdikleri insani yardımı sürdürebilmeleri için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

Kral Abdullah, BM'ye ve Genel Sekreter Ban Ki-mun'a Kuvey'teki konferansın düzenlenmesi konusunda gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da Suriyeli mültecilerin ve onların yaşadıkları sorunların ivedilikle dikkate alınması ve çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Süleyman, ''Mülteci sorununa çözüm bulmalıyız. Diğer ülkelerin üzerindeki yükün paylaştırılması için yollar araştırmalıyız ki bu ülkeler kapasitelerini doldurmasınlar'' dedi.

Lübnan'ın savaşın acılarını çekmiş bir ülke olarak Suriyelilerin acısını anladığını vurgulayan Süleyman, ''Lübnan, uluslararası toplumu ve Arap ülkelerini, ya finansal destek sağlayarak ya da mültecileri kabul etmek suretiyle, yükünü paylaşmaya çağırıyor'' diye konuştu.

Mişel Süleyman, ''Hala, Suriye'deki duruma diplomatik yollardan çözüm bulunacağını ve krizin sona ereceğini ümit ediyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.