BM Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre Suriye'de 7 farklı bölgede yapılan incelemeler sonunda 4 bölgede kimyasal silah kullanıldığı belirlendi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a verilen nihai raporda, kimyasal silah kullanıldığı ileri sürülen 7 bölgeden 4’ünde bunun kanıtlandığı kaydedildi.

Raporda dikkat çeken hususlardan birisi de kimyasal silahların sivillere ve askerlere karşı kullanıldığının altının çizilmesi oldu.

Aynı raporda, araştırma yapılan bir bölgede kimyasal silahın muhtemelen kullanılmış olabileceği, diğer ikisinde ise kimyasala dair bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi.

KİMYASAL SİLAHI KULLANANLAR BELLİ DEĞİL

Raporda kimyasal silahların kimler tarafından kullanıldığı açıklanmadı. Kimyasal silah kullanıldığı belirlenen 4 bölge; Guta, Han El-Assal, Saraqueb ve Ashrafiah… 21 Ağustos’ta Guta’da çocuklara ve sivillere yönelik yüksek miktarda kimyasal silah kullanıldığının tespit edildiği vurgulandı.

Saldırının nasıl yapıldığına yönelik ayrıntı da aktarıldı. Buna göre Guta’daki kimyasal silah saldırısının karadan karaya füzelerle gerçekleştirildiği, olay bölgesinde bulunan füze parçalarında sarin gazı tespit edildiği kaydedildi.

Guta’daki saldırıda yoğun şekilde sarin gazı kullanıldığı belirtilen raporda hastaların kan ve idrar tahlillerinde bunlara rastlandığı ifade edildi.

Eylül ayında uluslararası heyetin ön raporunda Guta’da kimyasal silahın kullanıldığı vurgulanmış ancak bu saldırıyı Ruslar, muhaliflerin yaptığını, Batılı ülkeler ise Esad rejimini sorumlu tutmuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun rapora ilişkin bugün BM Genel Kurulu'nda Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verecek.