Suriye'de bir yılı aşkın bir süredir devam eden iç huzursuzluğun diplomatik yollardan çözümü konusunda bugün kritik bir gün.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planının uygulanması ve Suriye ordusu ile ağır silahların şehirlerden çekilmesi için verilen süre bugün doluyor. Çekilmenin ardından 12 Nisan Perşembe sabahı karşılıklı ateşkes ilan edilmesi öngörülüyor.

Annan bu kritik günde Hatay'da ülkelerinden kaçan Suriyelilerin kaldığı kampları ziyaret edecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda en etkin rollerden birini oynayan Çin'de gelişmeleri yakından izliyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise bu kritik günü Rusya'nın başkenti Moskova'da geçiriyor. Suriye yönetimi, muhalif silahlı grupların da ateşkes için yazılı taahhüt vermesi gerektiğini savunuyor.

Dakika dakika bu sıcak günün gelişmeleri: 

10.50 : Haber kanalları, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaşanan son gelişmeler ışığında Çin gezisini yarıda keserek Türkiye'ye döndüğünü bildirdi.

10.30 : hurriyet.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı, Erdoğan'ın Çin ziyaretinin hemen ardından bu hafta içinde Suudi Arabistan'a gitmesinin gündemde olduğunu bildirdi. Erdoğan'ın planlanan Suudi Arabistan ziyareti de, yine Esad rejimine karşı atılacak uluslararası adımlarda Arap ülkelerinin ön alması, bu çerçevede bir an önce adımların koordinasyonu amacını taşıyacak.

10.20 : Çin, Suriye-Türkiye sınırında dün yaşanan olaydan dolayı "kaygı duyduğunu" açıkladı.

10.00 : İngiltere merkezli İnsan Hakları Suriye İzleme Örgütü yaptığı açıklamada, verilen sürenin dolmasına rağmen ordunun çekilmeye başladığı yönünde hiçbir girişim olmadığını öne sürdü.

09.50 : Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile telefonda görüştüğü bildirildi. Davutoğlu, görüşmede, Suriye sınırındaki son gelişmelerin kaygı verici olduğu mesajını iletti.

08.30 : Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, Suriye rejimine verilen sürenin bugün gece yarısına kadar uzatılabileceğini ifade etti.

07.20 : Erdoğan, Türkiye-Suriye sınırında dün yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, “Çok açık, net bir sınır ihlali artık oluşmuştur, bu da ortadadır. Bu sınır ihlaline yönelik olarak da bizler de son değerlendirmeleri yapacağız. Çevre ülkelerle diplomasimiz de devam ediyor ondan sonra da atılması gereken adımları tabii ki atacağız” dedi.

06.30 : ABD, yaptığı açıklamada sınırda yaşanan olayı kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, “Suriye rejiminin sınır ülkelerindeki sığınmacılara yönelik tüm saldırılarını şiddetle kınıyoruz ve bugünkü olaylara dair haberlerden kesinlikle öfke duyuyoruz” dedi.

06.00 : Annan'ın önerdiği ateşkesin 12 Nisan Perşembe günü TSİ 06.00'de başlaması öngörülüyor. Ateşkesin başlamasından 48 saat önce ise ordunun kentlerden çekilmesi gerekiyor. Bu süre bu sabah saatlerinde oldu.

05.00 : 05.00 : Kritik güne dün Suriye-Türkiye sınırında yaşanan olayların gölgesinde giriliyor. Sınıra yakın bir bölgede Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmalardan seken kör kurşunlar biri polis diğeri tercüman iki Türk ve iki Suriyelinin yaralanmasına neden oldu. Ayrıca sınırdan Türkiye'ye kaçmaya çalışan Suriyelilere açılan ateş sonucu iki Suriyeli hayatını kaybederken, 20'den fazla yaralı var.

Erdoğan: Sınır ihlali olmuştur. Gereken adımları atacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Suriye sınırında dün yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, “Çok açık, net bir sınır ihlali artık oluşmuştur, bu da ortadadır. Bu sınır ihlaline yönelik olarak da bizler de son değerlendirmeleri yapacağız. Çevre ülkelerle diplomasimiz de devam ediyor ondan sonra da atılması gereken adımları tabii ki atacağız” dedi.

Erdoğan, Pekin'de kaldığı otelde basın mensupları ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin “Suriye konusunda Türkiye sanki bir yerlere zorlanıyor gibi kaygı var. Böyle bir kaygı taşıyor musunuz en son sınır ihlali ile birlikte?” sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunu taşınıyor şeklinde mi değerlendirelim yoksa sınırımızda olan bu olay sebebiyle bize düşen insani bir görevin yerine getirilmesi olarak mı düşünelim. Bazen öyle şeyler olur ki bu hesapta yoktur, planda yoktur ama bu sizin başınıza kalabilir, bunu elinizde bulabilirsiniz. Suriye de, bu olayı ben böyle görmek istiyorum. Birinci şekliyle görmek istemiyorum.

Türkiye olarak da bizim bu noktada velev ki birincisi, velev ki ikincisi olsa dahi bizim ne yapmamız gerekir bu çok önemli. Yani bir sınır ihlalinin olması halinde Türkiye ne yapmalıdır? Başka ülkeler uluslararası siyasette, uluslararası hukukta ne yaptıysalar tabii ki Türkiye'de sonunda onu yapacaktır. Bu bize uluslararası hukukun da tanıdığı bir haktır. Ama bakın biz şu ana kadar yaklaşık 25 bin insanı geçici bir sığınmacı olarak kabul ettik, ediyoruz. Bu rakam nereye kadar gider? 100 bin mi olur, daha fazla mı olur? Biz bu kapıları kapayamayız. Çeşitli uluslararası televizyon kanallarında bu insanların nasıl kaçtığını görüyorsunuz. Herhalde bu insanlar keyfinden kaçmıyor. Burada keyfilik yok, bunlar ölümden kaçıyorlar. Siz bu insanlara kapılarınızı kapayamazsınız. Kapadığınız zaman o insanları gayri insani olarak adeta tost edersiniz. Böyle bir şey de olmaz.”

Suriye'den kaçanların kabul edildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu kaçan insanları bile arkadan vuruyorlar. Burada çocuk, kadın böyle bir şeye de bakmıyorlar, acımasızca vuruyorlar. İşte sayın Annan'a söz verdi, söz verdiğinden bu yana yine her gün 60, 70, 80, 100 kişi öldürülmeye devam ediyor. Böyle bir durum var. Bir de tabii çok açık, net bir sınır ihlali artık oluşmuştur, bu da ortadadır. Bu sınır ihlaline yönelik olarak da bizler de son değerlendirmeleri yapacağız, gerek şahsım gerek Dışişleri Bakanımız yoğun bir şekilde çevre ülkelerle diplomasimiz de devam ediyor ondan sonra da atılması gereken adımları tabii ki atacağız.”

"BU İNSANLARIN FERYADINI DUYMAMAZLIKTAN GELEMEYİZ"

Bir gazetecinin uluslararası hukukun tanıdığı bütün hakların kullanacağını söylediğini belirterek, “Bu tampon bölgenin hayata geçirilmesi anlamına mı geliyor?” demesi üzerine Başbakan Erdoğan, bu konuda şudur, budur diye kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Masaya yatıracağız. En isabetli olanı neyse, şüphesiz ki en uygun olanı neyse oradan farklı olanına gitme gibi bir adımımız olacaktır. Farklıdan kastım da düşünmek istemediğimizdir. Oraya gitmektir. Ama bizi buna zorlarsa Suriye rejimi zorlar. Zorlamaması için de atılması gereken adımı orası atması gerekir. Biz şimdi Rusya'ya gerekeni söylüyoruz, diyoruz ki; 'Böyle böyle...Şartları görüyorsunuz. Şu anda 25 bin insan benim ülkeme sığındı. Bunların bize şu andaki maliyeti 150 milyon doları buldu, şu ana kadar. Attığımız adımları da durdurmuyoruz. Düşünüyoruz ki bu iş 100 bine doğru giderse. Onlar geldikten sonra ben orada konteyner kent kurayım olmaz. Gelmeden tedbirleri alacaksınız oradaki bütün ön hazırlıkları yapacaksınız ki bunlar geldiği zaman başlarını koyabilecekleri bir yer olsun. Kampların içinde bile 'Türkiye bizi niye kurtarmıyorsunuz' diye bir feryat edenler de var. Çünkü Türkiye'ye öyle bakanlar var. Bir kurtarıcı gözüyle bakıyorlar. Bu insanların feryadını biz duymamazlıktan gelemeyiz. Bizim ne medeniyetimizde bu var, ne kültürümüzde bu var. Sahiplenmek durumundayız.”

Bazılarının buradaki insanları terörist olarak nitelendirdiğini, böyle bir yaklaşımda olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bu insanları gidip gördüğünüz zaman bunun saf, samimi Suriye halkı olduğunu görüyorsun zaten. Çocuk, kadın bunlar. Hala orada oyuncakları ile oynayanlar var. Bunlardan terörist olur mu? Bunlara terörist nazarıyla bakacak kadar siyasette maalesef belli bir mahrumiyeti yaşayanlar var. Onlara diyoruz ki, 'Gidin oraları gezin, dolaşın” diye konuştu.

Kendisinin de orayı göreceğini belirten Erdoğan, “Gördükten sonra oradaki vatandaşın, halkın bütün arzularını, taleplerini tekrar kendilerinden bizzat dinlemeyi.. Benim ertelenmiş bir ziyaretimdi bunu da yerinde yapacağız” dedi.

"SURİYE'DE NE OLDUĞUNUN HALA FARKINDA DEĞİLLER"

Bir gazetecinin, Suriye'de yaşananlara ilişkin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun belki Çin'den G-8 toplantısına gidebileceğini ya da telekonferans yöntemiyle bir görüşme yapabileceğini bildirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Bütün mesele, bunların hiçbiri inanın Suriye'de ne olduğunun hala farkında değiller, çoğu. Bunlar sadece orada kuru bir, ellerinde tüfekle filan insanların öldürülmesi, işte karşısında teröristler onlarla mücadele eden bir yönetim, hala görenler, öyle zannedenler var veya bize bu ifadeyi kullananlar var. Görüştüklerimizden aldığımız ifadeleri ben kullanıyorum. Bu maalesef, muhatap olduklarımız bize bunları söyledikleri için ben bunları söylüyorum. Bunu İran'da da dinledik, Rusya'da da aynı şeyleri dinledik. Biz anlattıktan, neden sonra 'Haklısınız filan...O zaman görüşelim, birlikte çalışalım'. Bu noktaya geliyorlar. Temenni ederiz ki bu safhadan sonra olay böyle yürümez. G-8 ile ilgili çalışmada, artık bu işin su götürür bir yanı kalmıyor. Yani BM Güvenlik Konseyi yeni bir burada paketi bence devreye sokmalı diye düşünürüm. Bunun için de gerekli görüşmeler yapılacak. BM nasıl bir adım atması gerekiyorsa buna göre de kendilerinden bu adımı atmasını talep edeceğiz.”

"BM'NİN MÜDAHALESİNİ İSTEYECEĞİZ"

Suriye'nin Dostları Toplantısı'nın İstanbul'da yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bu toplantıya 83 ülke ve kuruluşun katıldığını belirtti.

Erdoğan, “Bunlarla atılan adım, bunların belki BM'ye müşterek bir müracaatı da söz konusu olabilir. Bunların da çalışmasını yapmak suretiyle BM'nin bu işe müdahalesini isteyeceğiz, çünkü burada asli görev birinci derecede onun” diye konuştu.

İslam Konferansı Örgütü'nü konuyla ilgili yeteri kadar aktif bulup bulmadığının sorulması üzerine Erdoğan, BM, Arap ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bu çalışmanın içinde olduğunu ifade etti.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Suriye'nin Dostları Grubu ağırlıklı bunların oluşturduğu bir gruptur. Şu ana kadar yaptıkları çalışma çok çok sadra şifa görünmüyorsa dahi ama bu işin hassasiyeti içindeler. Fakat şu anda havanın daha da gerilmesi inanıyorum onların da bu işe daha farklı yaklaşımını getirecektir. Belli bir hassasiyeti onlar da şu anda gözetiyorlar, kovalıyorlar. Bizler de benim de Suudi Arabistan ziyaretim olacak. Cuma günü inşallah orada olacağız. Orada bazı görüşmelerimiz olacak. Bu ziyaretlerde de zaten bunlar bizim ana gündemimizi oluşturuyor. Temennimiz odur ki inşallah buralardan daha olumlu bir neticeler çıkarırız.”

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın konuyla ilgili çalışmalarına yönelik soru üzerine Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yaptığı bazı çalışmaların olduğunu söyledi.

Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

“İstanbul'daki çalışma olsun, üçüncü etabında mesela bir Fransa toplantısı olacak. Bu ay içinde de o çalışma var. Bu çalışmalar devam ediyor, ama bizim için illa bu çalışmaları da beklemek şart değil. Şu anda Ulusal Geçiş Konseyi biliyorsunuz İstanbul'da oluştu. İstanbul'da çalışmalarını devam ettiriyor. Bunu katılan ülkelerin zaten hepsi kabul etti. Bir yerde temsil yetkisi almış oldu. Onlar bu çalışmayı takip edecekler, kovalayacaklar biz de elimizden gelen desteği kendilerine sunacağız.”

 

"SURİYE, BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE ARTIK ESKİ DESTEĞİ BULAMAZ"

 

Başka bir gazetecinin, Suriye konusunun kilitlenmesinin sebepleri arasında BM'deki veto ile İran ve Rusya'nın desteğinin olduğunu belirterek “Bu konuda Türkiye yalnızlaşıyor değerlendirmeleri var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” demesi üzerine Erdoğan, 'Türkiye yalnızlaşıyor' denilmesinin yanlış olacağını vurguladı. Erdoğan, “Dünya sadece bu üç ülkeden ibaret değil. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bakışı ilk andaki gibi değil, çok değişti. Rusya Federasyonu da aynı şekilde bakmıyor. Başta çok daha farklı bu işe bakıyordu, ama şimdi aynı şekilde bakmıyor” dedi.

Rusya ile görüşüldüğünü hatırlatan Erdoğan, “Başta farklı yaklaşırken sonradan 'O zaman birlikte çalışalım...' Ama bu yaklaşım Sayın Putin'in de yaklaşımıdır Sayın Medvedev'in de yaklaşımıdır. 'Beraber çalışalım' bunu söylüyorlar” diye konuştu.

“Fakat BM Güvenlik Konseyi'nde artık eski desteği Suriye'nin bulacağı kanaatinde değilim” diyen Başbakan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile de görüşeceğini, onların konuyla ilgili görüşlerinin farklı bir noktaya gelmiş olması yönündeki temennisini de bildirdi. Rusya ile görüşmelerinin de olacağını dile getiren Erdoğan, “Benim inancım şudur ki: Hak yerini bulacaktır. Çünkü burada çok büyük bir zulmün olduğu açık net ortada. Zulümle sonuna kadar abad olunmaz bir yerde hak yerini bulacak” dedi.

"BİR YERDEN ÇEKSE ÖBÜR YERE TANKINI, TOPUNU GÖTÜREN BİR ZİHNİYET"

Bir gazetecinin, “Diplomatik baskı sonuç vermezse, Esad yönetimi de kalırsa sıcak bir müdahale ihtimali görüyor musunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Niye şeytanın avukatlığına soyunuyorsun?” dedi.

Olabilecek tarafların söylenmesini olaylara tersten yaklaşılması gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bu konuyla ilgili BM'nin böyle bir kararı almasının neticeleri geçmişte görülmüştür. Dolayısıyla oradan bakarak değerlendirirsek daha isabetli olur” diye konuştu.

Yaşananların ardından uluslararası kamuoyunda BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın yaklaşımına bittiği yönünde görüşlerin olduğu belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, Annan'ın yaklaşım tarzına yönelik başından itibaren 'inşallah' dediklerini ancak bunun tutmadığını söyledi. Tutmayacağını gördüklerini de belirten Erdoğan, “Sayın Annan'a bunu söylediğimiz halde, Annan çok umutluydu. Tutmadığı da ortaya çıktı. Bundan sonraki sürece yönelik bugün yine pek bir şey olacağına ihtimal vermiyorum. Bir yerden çekse öbür yere tankını, topunu götüren bir zihniyet, bir anlayış bu” dedi.

İRAN'LA NÜKLEER MÜZAKERERELER

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin “İran, 5 1 nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Bu konuda daha önce bir söyleminiz olmuştu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu zat çıkıp bunu konuştuğu anda Dışişleri Bakanımız, İran Dışişleri Bakanı ile konuştuğunda 'O kişisel düşüncesidir İran'ın düşüncesi değildir' diye bir yaklaşımda bulundular. Bizim belki İstanbul'daki değerlendirmemiz üzerine bunu yapmış olabilirler veya o açıklamamız onları çok rahatsız etmiş olabilir. Biraz da bu bizim kendi kişisel karakterimizin de gereğidir. Çünkü doğru neyse bu doğruyu söylemek zorundayız. Orada da söylediğimiz bizim budur. İstanbul'da böyle bir toplantının yapılması aslında kendilerine birçok şeyi kazandırabilirdi. Ama kalkıp da o zatın böyle bir açıklamayı yapmış olması veya başkalarının böyle açıklamalar yapmış olması sonunda bir yanlışın doğrultularak teslimi durumuna geldi.

İstanbul'da kalkıp bu toplantıyı yaparsak bu İstanbul'a bir itibar kazandırmaz, sadece tarihe bir kayıt düşülür yani İstanbul anlaşması veya İstanbul sözleşmesi diye, budur olay. Ama herhalde bunun farkında değildi o zat böyle bir açıklama yaptı. Bu yola çıkarken onlardan böyle bir arzu, böyle bir talep geldiği için, daha açık söyleyeyim dini lider İstanbul'da bunun olmasını istediğini bize teyit etti. Karşı taraf zaten Ahmet Bey'e onlar da bunu teyit etmişlerdi. Bunu teyit ettikleri için de mesele bitmiştir diye biz olaya baktık. Ondan sonra böyle bir durum olunca bu bizim ilkeli olma anlayışımıza ters geliyor bunu da tabii söylemek durumundayız. Olayın aslı budur.”

YEREL SEÇİMLERİN ÖNE ALINACAĞI İDDİALARI

Bir gazetecinin yerel seçimlerin tarihinin öne çekileceğine yönelik haberlerin yer aldığını belirterek görüşünü sorması üzerine Başbakan Erdoğan, bu tür spekülasyonlara kulak asılmaması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Orada da biz ilkeliyiz. Fevkalade, olağanüstü bir hal olmadıktan sonra yani 5 yılı 4 yıla çekmek gibi, o olayda yaşadığımız, o aslında Cumhurbaşkanlığı seçimini halka götürmeye yönelik o zamanki bir sanal parti sebebiyleydi, ama orada biz oyuna geldik onu da açıkça söyleyeyim. Bundan dolayı 5 yılı 4 yıla çekmek gibi bir şey oldu. Onu da söyleyeyim ben şimdi çok pişmanım keşke 5 yıl 5 yıl olarak kalmış olsaydı. 4 yıl dediğiniz zaten süratle akıp gidiyor. Bunun da üç yılı hizmettir, bir yılı seçimdir. Bu da olmuyor.”

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin İstanbul'a geliş sebebine ilişkin bir soruya da Erdoğan, Haşimi'nin bir rahatsızlığı sebebiyle tedavi olmak için İstanbul'a geldiğini söyledi.