Dünyanın bir türlü durulmayan coğrafyalarından 'Kara Kıta' lakaplı Afrika ülkelerinden Sudan'da iç savaşlar 22 yıldan beri dur durak bilmiyor. 

Son olarak da 9 Temmuz 2011'deSudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'daki isyancılar veSudan ordusu arasındaki çatışmalarda 150 Sudan askerinin öldüğü bildirildi. 

İsyancılar sadece Sudan ordusunun verdiği kaybı açıkladı ve sınırdaki çatışmalarda 150 askerin öldüğünü belirtti. Sudan ordusu da aynı şekilde Güney Sudan'ın desteklediği çok sayıda isyancının öldürüldüğünü duyurdu. 

DARBELER VE KATLİAMLAR TARİHİ 

Yüzölçümü olarak Afrika'nın en büyük ülkesi olan Sudan, doğal kaynaklar açısından çok zengin ve dünyanın büyük petrol ihracatçılarından biri. Ancak tam da bu kaynaklar nedeniyle dış müdahalelere çok açık. 

Bağımsızlğını 1956'da kazanan Sudan'da o zamandan bu yana hiç sular durulmadı. Sürekli askerî darbeler ve iç savaşla boğuşan ülke, yaşanan soykırımlar ve katliamlarla dünya gündemine geldi. 

On yıllardır ülkenin güneyinde yaşayan azınlıktaki Afrika kökenli Hristiyanlarla Arap asıllı Müslüman çoğunluk arasında yaşanan iç savaş bitmek bilmiyor. 

Ülkenin ikiye bölünmesine sebep olan büyük olay ise 2004 yılında meydana geldi. Ülkenin güneyinde yer alan Darfur'da bir ayaklanma çıktı. Ayaklanmaya karşı Sudan ordusunun başlattığı operasyonlar sonucunda yüzbinlerce insan, komşu Çad'a sığınmak zorunda kaldı. 

Mart 2004'te BM yetkilileri, Cancevit milislerinin Darfur'da sistematik katliamlar yaptığını açıklamıştı. 

Uluslararası toplumun katliam olarak nitelendirdiği bu olaylar sonrasında ülke Sudan ve Güney Sudanolarak ikiye ayrılmıştı ancak bu bölünmede coğrafyaya huzur getiremedi.