DEVLET BAŞKANI BEŞİR, ÜLKEDEKİ ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE İKİ AYLIK ATEŞKES İÇİN KARAR ÇIKARDI

Sudan resmi ajansı SUNA'da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Beşir, ülkedeki çatışma bölgelerinde 2 ay süreli ateşkes için karar çıkardı.

Ateşkes kararının yanında Beşir'in, yurt içinde yapılacak ulusal diyaloğa katılacak silahlı örgüt liderleri ve mensupları hakkında genel af içeren bir kararnameyi de imzaladığı aktarıldı.

Kararlara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Ülkede çatışan gruplara yaptığı diyalog çağrısı bazı muhalif gruplar tarafından kabul edilmeyen Beşir, geçen ay diyolağa başlanmasının önünü açmak için ateşkes ilan edileceğini açıklamıştı.

Sudan'ın Darfur eyaletinde Sudan ordusu ve isyancılar arasında çatışmalar yaşanıyor. "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" adlı silahlı gruplar, 2003 yılından bu yana hükümete karşı mücadele ediyor.

Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde de ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Ordusu Kuzey (SPLA-N) adlı muhalif grup, 2011 yılında ülkenin Güney Sudan'dan ayrılmasından bu yana Sudan hükümetine karşı, silahlı mücadele yürütüyor.

Muhalif grupların birleşmesiyle oluşan, "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Kurtuluş Hareketi-Kuzey"i bünyesinde barındıran Devrimci Cephe ile Sudan hükümeti arasında diyalog görüşmelerine başlanması için çalışmalar yapılıyor.

Muhalifler, diyalog görüşmelerine başlanması için çatışmaların durması, özgürlükleri sınırlayan kanunların kaldırılması, diyalog görüşmelerinin yürütülmesi için bağımsız bir mekanizma oluşturulması gibi çeşitli şartlar öne sürüyor.

Geçen ay Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin görevlendirdiği arabulucu eski Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki, Sudan'da hükümet ile muhalif gruplar arasında diyalog ortamı hazırlaması için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplanma çağrısında bulunmuştu.

Muhalifler, diyalog görüşmelerine hazırlık toplantılarının yurt dışında yapılmasını şart koşarken, hükümet buna karşı çıkıyor.