Herkesten az yiyorum, spor da yapıyorum ama kilo veremiyorum, üstelik zor verdiğim kiloları hızla geri alıyorum" diyorsanız insülin direnciniz yüksek olabilir.

İnsülin direnci; 'insülinin şekeri kontrol etme, kandaki şeker düzeyini ayarlama görevini yapma kapasitesinin önündeki engel' olarak tanımlanıyor. Direnç oluştuğunda şekeri kontrol etmede insülin yeterli gelmediğinden vücut daha fazla insülin salgılıyor. İnsülinin ikinci görevi ise yağ depolamak. Şekeri kontrol altına alabilmek için gereğinden fazla salgılanan insülin, vücuda yağ depolama emri verdiğinden kilo alımına, yani vücutta yağ birikimine neden oluyor.

İnsülin direncinin ciddi hastalıklara da yol açtığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Demircioğlu, depolanan yağların da genellikle karın bölgesinde olduğunu söyledi. Aynı zamanda karaciğer ve damarların da yağlandığını hatırlatan Demircioğlu, insülin direncinin neden olabileceği hastalıklar hakkında şunları söyledi:

“Diyabet hastalığının yüzde 90’ınını oluşturan Tip 2 diyabetin başlangıcında insülin direnci mutlaka görülür. Zaman içinde insülin direnci arttıkça daha fazla insülin salgılamak zorunda kalan pankreas yorulur ve yetersiz kalır. Pankreasın şekeri kontrol altına alamaması sonucunda da şeker hastalığı ortaya çıkar. İnsülin direnci damar sertliği sürecini de hızlandırır; kalp krizi riski artar, hatta bazı kanserleri bile tetikleyebilir.”

YEMEKTEN SONRA AŞIRI AĞIRLIK HİSSİ OLUŞUYORSA...

İnsülin direnci belirtilerini; ağır bir yemek sonrası ve şekerli bir gıda yedikten sonra gereğinden fazla bir ağırlık hissi, uyku hali oluşması, yemekten sonra şekerin kontrolsüz olarak düşmeye başlamasıyla el titremesi, terleme, mide kazınması şikayetleri, kilo almanın kontrol edilememesi ve iştah artışı şeklinde sıralamak mümkün.

İnsülin direnci yüksek olanların kilo vermekte zorlandığını vurgulayan Demircioğlu; insülin direnci ile kilo arasındaki ilişkiyi anlattı ve yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulundu: “Vücut, insülin salgılayarak sürekli yağ depolama emri vermektedir. Bu nedenle yağların yakılması mümkün olmaz. Orantısız salgılanan insülin kan şekerinde düşmelere yol açtığından; nasıl insan susuz kalır ve canı devamlı su içmek isterse, kişide şekerli yiyeceklere karşı kontrol edilemez bir iştah oluşur. Bu nedenle, insülin direnci olan hastalar verilen diyete uyamazlar ve kilo veremezler.

İNSÜLİN DİRENCİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
Kan testi yapılarak direnç seviyesi ölçülebilir. Direncin yüksek olduğu kişiler için öncelikle doğru diyet ve egzersiz planlaması yapılmalıdır. Buna rağmen düzelme görülmezse 2-3 ay ya da en fazla 6 aylık tedavilerle insülin seviyesi normale döndürülebilir. İnsülin direnci seviyesi normale döndüğünde de kilo vermenin önündeki engel kalkar. Hastaların iştahları anında kesilir ve hızla kilo verebilirler. Buna ek olarak da kalp hastalığı riski azalır, kanser tiplerine yatkınlık ortadan kalkar ve şeker hastalığı da önlenebilir.”