Konsensus’un yaptığı “Türkiye Gündemi, Aralık 2011- 2012’ye Girerken Türkiye Görünümü” başlıklı araştırmanın sonuçlarını yayınlamaya devam ediyoruz. Konsensus bu çalışma için 3-9 Aralık tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesimlerinden seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip, 18 yaş üstü 747’si erkek, 753’ü kadın, toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. Konsensus, araştırmaya katılanlara Türkiye’nin en önemli sorunlarının neler olduğundan Suriye’ye uygulanan yaptırım politikasına; şike ve bedelli yasasından Dersim tartışmalarına kadar birçok soru yöneltti, gündemi meşgul eden konuları mercek altın aldı.

Gelir dağılımı eşitsizliği aralıkta sıçrama yaptı

Araştırmadaki en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ geliyordu. Ankete katılan her 10 kişiden 6’sı Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik’’ yanıtını verdi. Eylül ayına göre 11.4 puan artan işsizlik sorunu, yüzde 63.1 ile zirveye oturdu. İkinci sırada yüzde 58.2 ile terör ve Güneydoğu sorunu yer aldı. Eylül ayında yüzde 89.6 ile açık ara önde olan Terör ve Güneydoğu sorunu 31.4 puan azaldı. Son araştırmaya göre 11.6 puan artış gösteren Enflasyon/ Hayat pahalılığı sorunu ise yüzde 48 ile üçüncü sırada yer aldı.

Gelir dağılımı adaletsiz

Araştırmanın sonuçlarına göre çözüm bekleyen dördüncü büyük sorun, eğitim sorununu geçen, gelir dağılımındaki eşitsizlik oldu. Eylül ayına göre 9.8 puanlık bir artış gösteren gelir dağılımındaki eşitsizlik yüzde 28.8’e tırmandı.

Türban artık sorun değil

Konsensus’un araştırmasındaki en ilgi çekici sonuçlardan biride başörtüsü/türban ile ilgiliydi. Türban, yüzde 1 ile Türkiye’nin ilk 10 sorunu içinde yer almadı. Türban sorunu 2010 yılı Ekim ayı anketinde yüzde 29.8 ile en yüksek değere ulaşmıştı.

Şike yasası halktan da veto yedi

3 Temmuz’da başlayan şike soruşturması aylardır ülke gündemini meşgul ediyor. Konsensus ise ankete katılanlara günlerdir tartışılan şike yasasını sordu: “Yeniden çıkarılan şike yasasını onaylıyor musunuz?’’ Araştırmaya katılanların yüzde 55.8’i “Onaylamıyorum’’ derken, onaylayanların oranı yüzde 30.9 çıktı.

Yasaya FB’liler destek Trabzonsporlular muhalif


Peki hangi takım taraftarı şike yasasını hangi oranda onaylıyor, hangi oranda karşı çıkıyor? Araştırmaya göre yasayı onaylayanlar arasında yüzde 38.1 ile Fenerbahçeli taraftarlar başı çekiyor. Onaylamayanlar arasında ise ilk sırada yüzde 67.1 ile Trabzonspor taraftarları geliyor.

MHP’nin Dersim politikası sınıfta kaldı

Dersim tartışmalarında uyguladığı politika en yüksek oranda onay almayan parti ise MHP oldu. MHP’nin Dersim tartışmaları üzerine uyguladığı politikaları onaylamayanların oranı yüzde 70.7 çıkarken, “Onaylıyorum’’ diyenler yüzde 14’te kaldı.

Partiler yeni Anayasa için uzlaşamaz

Yeni Anayasa tartışmalarına ışık tutacak bir soru da şuydu: “Yeni Anayasa sürecinde Meclis’te bulunan siyasi partilerin uzlaşabileceğine inanıyor musunuz?’’ “İnanıyorum’’ diyenlerin oranı yüzde 48’de kalırken “İnanmıyorum’’ diyenlerin oranı yüzde 52 çıktı.

Bedelliyi onaylamıyoruz


Konsensus, aralık ayı gündemine damgasını vuran bedelli askerlik yasasını mercek altına aldı ve ankete katılan 1500 kişiye sordu: “Bedelli askerlik yasasını onaylıyor musunuz?’’ “Onaylamıyorum’’ diyenlerin oranı yüzde 34.4 çıkarken, “Kesinlikle onaylamıyorum’’ diyenlerin oranı yüzde 27 çıktı. Onaylayanların oranı ise yüzde 26.2’de kaldı. Görüşülen yaş grubu dikkate alındığında bedelli askerlik yasasını yüzde 37.7 ile en yüksek oranda 50-54 yaş grubu onaylarken, onaylamayanlarda en yüksek oranı yüzde 67.6 ile 35-39 yaş grubu oluşturdu.

Erdoğan’ın Dersim özrü yerinde bir karardı

Peki, ankete katılanlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dersim tartışmaları çerçevesinde devlet adına özür dilemesini onaylıyor mu? Özrü onaylayanların oranı yüzde 42.4 çıkarken, onaylamayanlar yüzde 38’de kaldı.

AK Parti’nin Dersim politikası onay almadı

Ankete katılanlara, “Dersim tartışmaları çerçevesinde AK Parti’nin uyguladığı politikaları onaylıyor musunuz?’’ sorusu yöneltildi. Onaylamayanların oranı yüzde 44.7 çıkarken, onaylayanların oranı yüzde 41.2’de kaldı.

CHP’nin Dersim politikasına ret

Peki Dersim tartışmalarıyla ilgili seçmen CHP’nin yürüttüğü politikaları onaylıyor mu? Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 58.1’i “Onaylamıyorum’’ derken, onaylayanların oranı yüzde 26 çıktı.