Şike soruşturması tüm hızıyla sürüyor. Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk'in iddianamade şüpheliler hakkında ileri sürdüğü iddiaların temelini oluşturan deliller basına sunuldu.

Futbolda şike iddianamesinin 70 ek delil klasörü, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce avukatlara dağıtıldı. Belgeler arasında zanlıların banka hesap hareketleri ayrıntılı şekilde yer alıyor. Bunlardan birisi de Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'na ait. İngiliz dedektif Nathan Coutts, Mosturoğlu'nun şike paralarını İngiltere'deki hesabına aktarmasının kuvvetle muhtemel olduğu bilgisini veriyor.

Futbolda şike soruşturmasında haklarında dava açılan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu 93 sanık hakkında hazırlanan iddianameye ait delil klasörleri, sanık avukatlarına dağıtılıyor. Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce dava dosyasının yer aldığı iddianameye ait 70 delil klasör, dijital ortama da aktarıldı. Belgelerde, 'suç örgütü üyesi' olmakla suçlanan Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'yla ilgili çarpıcı bir bilgi yer alıyor.

68. klasörde bir İngiliz dedektif, Mosturoğlu'nun İngiltere'de bir bankada döviz hesabının olduğunu söylüyor. Uluslararası Yardım Birimi'nde çalışan Dedektif Komiser Yardımcısı Nathan Coutts, Türk makamlarına gönderdiği yazıda, Mosturoğlu'nun Birleşik Krallık içerisinde dolar hesabı bulunduğunu ve Türkiye'deki suçlarından elde ettiği gelirleri burada bulundurmasının kuvvetle muhtemel olduğunu kaydediyor. Coutts, talep edildiği takdirde Mosturoğlu'nun söz konusu hesabını mahkeme kararı aldırarak dondurabileceklerine, eğer bu işlem İnterpol aracılığıyla yapılırsa büyük zaman kaybının yaşanacağına dikkat çekiyor. Bu iddiaların araştırılması için Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) da 3 kişilik bilirkişi görevlendirdiği ortaya çıktı. 24 Ağustos 2011 tarihli evraklara göre SPK, usulsüzlüklerin tespiti için Özkan Tekneci, Aziz Akın Gülhan ve Fatih Çakır isimli uzmanlara yetki verilmiş.

İşte Nathan Coutts'un Emniyet Genel Müdürlüğü Londra temsilcisi Recep Gültekin'e gönderdiği yazı: "Sayın Gültekin, maalesef ki sizinle görüşme şansımız olmadı. Ben New Scotland Yard'daki Uluslararası Yardım Birimi'nde bulunan dedektif komiser yardımcılarından biriyim. Steve Collins ile birlikte mali suçlar birimini yönetmekteyim. Bana bir işle ilgili olarak yardımda bulunabileceğinizi umarım. 20 Nisan 1966 doğumlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu isimli şahıs hakkında Türkiye'de yürütülmekte olan bir soruşturmaya ilişkin istihbarat aldım. Edindiğim bilgiye göre bu şahıs, futbol maçlarına hile karıştırmaktan dolayı sorgulanmaktadır. Sahip olduğum bir diğer bilgiye göre ise kendisinin Birleşik Krallık'ta, içerisinde yaklaşık olarak 250,00 dolar olan bir dolar hesabı bulunmaktadır. Görünüşe göre bu hesapta, kendisinin Türkiye'deki suçlarından elde ettiği gelirlerin bulunması kuvvetle muhtemeldir.

Durum şudur ki; bizden talep edildiği takdirde, Türk soruşturmacılar için hesabın dondurulmasını bankadan isteyebilirim. Daha sonrasında, fonun tahdit altına alınması hususunu içeren bir talep mektubu gönderilirse mahkeme kararı da alabilirim. Soruşturmaya yönelik daha fazla bilgiye sahip değilim (güç pazarlığı gibi) ve sizin araştırma yapabileceğini umuyorum. Bu konuya ilişkin olarak benim için bazı sınırlamalar da söz konusudur. 20 Temmuz tarihine kadar bankaya hesapları tahdit altına alıp almayacağını söylemen gerek ve talep mektubunu müteakip olarak mahkeme kararını almam için de 30 günüm olacaktır. Soruşturmacının bulunabileceği olan yer olan Türkiye'ye bu bilgiyi iletebilir misiniz? Bu işlemi İnterpol aracılığıyla yaparsak çok fazla zaman alacağını düşünüyorum. Saygılar, Dedektif Komiser Yardımcısı Nathan Coutss Uluslararası Yardım Birimi SCD6."

İDDİANAMEDEN YANSIYANLAR

Aziz Yıldırım: Evden konuşalım. Çok şey yapma, normal konuş
F.Bahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın teknik takibe takılmamak için sabit telefon kullandığı ortaya çıktı. Bir görüşmede Ömer isimli açık kimliği belirlenemeyen bir şahsın, Yıldırım'ı cep telefonundan araması kayıtlara geçiyor. Söz konusu konuşmada Ömer isimli kişi, Yıldırım'a, "Beni evden arama imkânınız var mı?" diyor. Aziz Yıldırım, "Sen beni evden ara, çok şey yapma, normal konuş." karşılığını verince Ömer'in ağzından şu sözler dökülüyor: "İyi haberlerim var." Hemen akabinde polis, Aziz Yıldırım'a ait sabit telefonun da dinlenmesi için harekete geçiyor.


Fenerbahçe'ye proje kılıfı altında para aktarılmış
Şike iddianamesi ek delil klasörlerinde yer alan teknik takip tutaklarında Futbol Federasyo-nu'ndan Fenerbahçe'ye usulsüz şekilde para aktarıldığı görülüyor. Dönemin Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ve Fenerbahçe Kulübü yöneticilerinden Murat Özaydınlı arasında dinlemeye takılan görüşmede Özaydınlı, Özgener'e, "Sana çok ihtiyacım var." diyor. Özgener de, "Bu Topuk Yaylası yardım konusu sıkıntısı var, sana avans verelim, onu başka türlü çözelim, bu sene stat protokol zemin falan derken size 3 buçuk trilyon tesis yardımında bulunduk." ifadelerini kullanıyor. Özgener, devamında şunları kaydediyor: "O parayı size Topuk Yaylası için verirsek hem size hem de bize sıkıntı yaratır. Başka bir proje adı altında size vermemiz lazım, avans adı altında verelim."


'F.bahçe'yi şampiyon yaptık, gidiyorum' şakaymış

Futbolda şike soruşturmasının ayrıntılarını içeren ek klasör avukatlara dağıtıldı. Klasörde yer alan şüpheli ifadelerinin içerisinde eski Sivassporlu futbolcu Mehmet Yıldız'ın beyanatları dikkat çekici. "Ne yapayım, Fenerbahçe'yi şampiyon yaptık, gidiyorum." sözü hatırlatılınca Yıldız, o cümleyi şaka amaçlı kullandığını dile getiriyor. Yardımcı antrenör Sefer Yılmaz'la samimiyetime güvenerek espri yaptığını kaydeden Mehmet Yıldız'a, "Ben oraya gol atmaya gitmedim ki." sözü hatırlatılınca Yıldız'ın yorumu şöyle oluyor: "Benim maç öncesi Eskişehirspor'a transferim söz konusu idi. Sakatlanmam halinde Eskişehirspor'a transferimde sorum olabilirdi. Ben de sakatlanmamak için Fenerbahçe maçında sert pozisyona girmedim. Yani sakatlanmamak için Fenerbahçe maçında fazla oynayamadım."


'Biz bu maçı senin hatırın için verdik'

Futbolda şike iddianamesinin ek delil klasörlerine göre Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, silahlı örgüt yöneticisi olmakla suçlanan kulübün eski başkanı Olgun Peker'e bağlı olarak hareket ediyor. Ülkü, teknik takibe takılan bir görüşmesinde X şahsa Giresunspor-Kartalspor maçında bilerek yenildiklerini itiraf ediyor. 9 Mayıs 2011 tarihli konuşmada Ülkü, "Biz maçı senin hatırın için verdik. Hatır için bu." diyor. Değerlendirme raporunda şunlar kaydediliyor: "Ömer Ülkü isimli şahsın Bank Asya liginde Giresunspor- Kartalspor takımları arasında oynanan maçta Giresunspor'un bu maçta bilerek yenildiğini söylediği, bu durumdan maddi menfaat elde etmiş olabileceği değerlendirilmiştir." İşte o kayıt:

Ömer Ülkü: Sana bi soracağım ama ikimizin arasında kalacak, biz seninle eski dostuz.

X Şahıs: Tabii

Ömer Ülkü: Biz maçı senin hatırın için verdik. Hatır için bu. Bundan hiç şüphen olmasın ama Kartalspor yöneticileri bazı kesimlere bilmem ne verdi diye dedikodu var.

X Şahıs: Olur mu ya. Kartal'ın kendine verecek parası yok ya. Futbolcusuna para ödemiyor ya. Nasıl öyle şey olur ya. Kulüp çok zavallı durumda. Ben kimden kaynaklandığına bakayım.

Ömer Ülkü: Tamam, sen bir bak.


110 hâkim ve savcıya imzalı Fenerbahçe forması hazırlanmış

Şike iddianamesinin ek klasörlerinde çarpıcı detaylar yer alıyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile kulübün İdari Menajeri Hasan Çetinkaya arasında geçen konuşmada 110 hâkim ve savcı için forma hazırlandığı ortaya çıktı. 3 Mart 2011'deki görüşme şöyle:

H.Ç.: Onun dışında başkanım sizden şeyler getirdiler Nurgül Hanım'a o formalar hafta sonu Ankara'da verilmek üzere.

A.Y.: He he onlar bütün hâkim savcılar 104-105 kişi, 110 kişi, onların hepsini imzalatın ama.

H.Ç.: He öyleymiş başkanım şimdiden zaten başladık yani bu akşamdan hepsine.

A.Y.: Tamam, heh.

H.Ç.: İnşallah yarına, cumartesiye bitiririz başkanım, bir aksilik olmazsa.

A.Y.: He bitirin onları paket yapsınlar tamam mı çünkü o akşam pazar akşamı orada yemek yiyecekler tamam hepsi.

H.Ç.: Öyleymiş başkanım Nurgül Hanım söyledi, öyleymiş.

A.Y.: Tamam tamam.



Disiplin Kurulu'na, 'G.Saray'dan daha az ceza verin' baskısı

Futboldaki şike iddianamesinin ek delil klasörlerinde eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlık Koordinatörü Mümtaz Karakaya'ya ait tutanaklarda ilginç anekdotlar mevcut. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 20 Şubat 2011 tarihinde oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe (4-2) maçı sonrası Karakaya aracılığıyla Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nu kendileri lehine etkilemeye çalışıyor. PFDK, 24 Şubat 2011'de aldığı kararla Sarı-Lacivertli kulübe taraftarının yol açtığı saha olayları sebebiyle 10 bin TL ceza vermişti. Kayıtlara göre; kulübün saha kapatma cezası almaktan çekinen Yıldırım, eski TFF Başkanlık Koordinatörü Mümtaz Karakaya'yla yüz yüze ve telefonla birçok kez irtibata geçerek PFDK Başkanı Reşat Bostan'a isteklerini iletiyor.

24 Şubat'ta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Mümtaz Karakaya'yı arayarak, "Galatasaray'ın raporuna baktım, onlarınki bizden ağır, kapatmamışlar, yalnız heh ceza da vermemişler, o raporu da koydular ekine... 11 bin bilet satıldı yani... Şey olursa rezalet olur yani." diyor. Karakaya ise, "Haber vereceğim ben." karşılığını veriyor. Cevaben, "Kapanırsa ne haber vereceksin... Galatasaray'ın raporunu okusun abi yani Reşat da yani... etmesin yani... O Reşat ... ediyor." sözlerini kullanan Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'nin cezasının Galatasaray'dan düşük olması gerektiğini imâ ediyor. Bu konuşmadan bir dakika sonra Şekip Mosturoğlu'nu arayan Yıldırım, "Mümtaz aradı... Sıkıntı var diyor... Galatasaray'ınkini de şey bizimkiler koymuşlar zaten ekine dedim yani onlar bizden fazla şey olmamış dedim." diye konuşuyor. Mosturoğlu ise Yıldırım'a soruyor: "Reşat'la falan mı konuşayım, ne yapayım?" Yıldırım'ın yorumu şöyle oluyor: "Reşat'la konuşma abi, biz kendisine söyleriz. Reşat'la konuşsan ne olur... Bak bakalım da konuşalım olmadı atlayıp gidelim oraya."