Bazı sendikalar, meclisten yakın zamanda geçirilen sosyal güvenlikle ilgili yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuru sırasında basına konuşan DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, çalışan kesimin hemen tümünü ilgilendiren ve meclisten geçmesi aşamasında en çok tartışılan, toplumda kabul görmeyen yasalar olan Sosyal Sigortalar, Sosyal Güvenlik ve İhtiyat Sandığı değişiklik yasalarına karşı dava açmak için geldiklerini, hukukçularının gerekli çalışmaları tamamladığını ve gün içinde sürecek işlemlerin başlatıldığını kaydetti.

Seyis, bunlara karşı başvurma nedenlerini anlatarak, “Sosyal adaleti zedeleyici” yasaların, insanların çok önceden kazandıkları, primlerini yatırarak elde ettikleri, emekli yaşlarının belirlendiği haklarının yeni düzenlemelerle ihlal edildiğini söyledi.

Seyis, bir yandan prim artırmak yoluyla külfet çoğaltılırken, diğer yandan çeşitli hakların kaldırılarak ve emekli yaşı yükseltilerek nimetin azaltıldığını kaydetti.

Bunun sosyal adaletsizlik içerdiğini belirten Seyis, İhtiyat Sandığı’nda toplu iş sözleşmelerine bile müdahale eder bir durum ortaya çıktığını, İhtiyat Sandığı primleri geri çekilerek aslında çalışanların birikimlerinin aşağı çekildiğini söyledi.

Çalışanların birikimlerini artırmakla ilgili işverenle yapılacak pazarlığın önüne yasayla yasak konulduğunu ifade eden Seyis, böyle uygulamaların toplu iş sözleşmelerine müdahale, ILO konvansiyonları ve Avrupa Sosyal Şartı’na aykırı olmasının yanında, Anayasa’daki sosyal pazarlık hakkına da müdahale olduğunu söyledi.

Seyis, DEV-İŞ, TÜRK-SEN, KTAMS, TÜRK-SEN’e bağlı EL-SEN ve TEL-SEN, DEV-İŞ’e bağlı Devrimci Genel İş ve Emek-İş sendikalarının birlikte başvurduğunu, ayrıca HÜR-İŞ’in de mahkemede olduğunu ve onların da başvuracağını, böylece üç yasanın her biri aleyhine çifter dava başvurusu yapılmış olacağını kaydetti.