Terör örgütü PKK'nın son 5 yıldır büyük yapılanma içine girdiği Kıbrıs planına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Güney Kıbrıs'ı kara para aklama merkezi olarak kullanan PKK'nın KKTC'deki bazı üniversitelerde de yapılanma içinde olduğu ortaya çıkmıştı. PKK'nın bu yapılanması üzerine KKTC Bakanlar Kurulu bazı öğrencileri terörist faaliyet içinde oldukları gerekçesiyle 16 sınır dışı etme kararı almıştı.

SABAH, KKTC Bakanlar Kurulu'nun bu kararı sonrasında yeni ayrıntılara ulaştı. Adadaki istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre 16 isimden bir kısmının sınır dışı edildi ancak bazı öğrenciler halen Kıbrıs'ta kayıp. Ögütlenmesini K.S isimli öğrenci üzerinden yapan PKK'nın KKTC'nin en dağlık bölgesi olan Beşparmak Dağları'nı eğitim üssü olarak kullandığı ayrıntıları ile belgelendi. PKK'nın Kıbrıs yapılanmasının Şubat ayı olağan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ele alınacağı belirtildi. 

Beşparmak Dağları Dikmen Köyü yakınlarındaki Taşkent Bölgesi'nde eğitim veren PKK'nın iki aşamalı plan izlediği belirtildi. Birinci plana göre PKK'lılar terör örgütü lideri Öcalan'ın kitapları başta olmak üzere PKK'nın ilkeleri çerçevesinde hazırlanan kitapları okuyorlar. Kitaplar arasında Güney Kürdistan'da Egemenlik Mücadelesi ve Devrimci Demokratik Tutum, Bir Halk Savunmak, Demokratik Toplum Manifestosu'nın yanısıra PKK'nın militanlarına başucu kitaplar olarak tavsiye ettiği 6 kitap daha bulunuyor. 

DAYANIKLILIK TESTİ
İkinci aşamada ise öğrenciler Peşparmak Dağları'nın dik ve kayalık bölgelerinde eğitim alıyor. Öğrenciler günde 6-7 saat yürüyüşler gerçekleştiriyor, aç kalarak dayanıklık testlerinden geçiriliyor. Eğitim bölgesinde bu çerçevede 10'a yakın ev kiralandığı belirtildi. 

Öğrencilere de yazın K. Irak'ta silah eğitimi verdiği belirlendi. Asgari bir ay süreyle Kuzey Irak'ta kalan öğrenciler gruplar halinde silah eğitimi alıyor. Silah eğitimlerinin Kandil Dağı'na yakın kamplarda verildiği tespit edildi. KKTC'deki öğrencilerin ayrıca Irak'taki üniversitelerde yüksek lisans yapmaları yönünde teşvik edildiği de belirtildi. 

Sınır dışı kararı var ancak
KKTC Bakanlar Kurulu tarafından sınır dışı kararı alınan öğrencilerin büyük bir kısmı KKTC Beşparmak Dağları Dikmen Köyü Taşkent Mevkisi'nde gerilla eğitim görüyorlar. M.Y.,F.T., S.T., S.E., M.B., K.E., A.A., T.Ö., A.T., H.İ.Ü., Y.B. sınır dışı edildi. Ancak sınırdışı kararı bulunan R.O., O.A. ve M.S. Kıbrıs'ta kaçak bulunuyor. 

EYLEMLERE KATILIYORLAR
KKTC'de, PKK'nın denetimindeki öğrenciler zaman zaman eylemlerde de boy gösteriyor. Bu grup, özellikle Silvan ve Çukurca saldırıları sonrasında gerçekleştirilen operasyonları protesto etmek için KKTC'yi karıştırdı. Yakın Doğu Üniversitesi'nde eylem düzenleyen bu grubun, Türk öğrencileri kışkırtmaya çalıştıkları da raporlara yansıdı.