Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye yönetiminin muhalif gruplarla Moskova'da görüşmeyi kabul ettiğini, ancak muhalefetin konu ile ilgili cevabını henüz alamadıklarını açıkladı.

"Bizim davetimize Suriye yönetiminden olumlu cevap aldık. Muhalefetin de önümüzdeki birkaç gün içinde cevap vermesini bekliyoruz" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Suriye'de şiddetin ve kan dökülmesinin durdurulması için bu türden temasların acil tesis edilmesi gerektiği belirtildi.

Diğer taraftan Suriye muhalif grup temsilcilerinden bir yetkili Reuters'a yaptığı değerlendirmede Moskova'dan resmi bir davet almadıklarını söyledi. Abdül Basit Seda, "Biz herhangi bir resmi teklif almadık. Bence şayet herhangi bir teklif söz konusuysa, bu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne baskı yapma girişimden öte bir şey değil. Ayrıca asla bizim bakış açımız değişmedi ve Beşşar Esed'le diyaloğa girmeye niyetimiz yok" dedi.

Suriye'de Arap Birliği gözlemcilerinin kısmen çekilmesinin ardından hafta sonunda şiddet tırmanmış ve sadece Pazar günü 80'inin üzerinde sivil yaşamını yitirmişti. BM kaynaklarına göre bir yıldır süren iç çatışmalarda sivil kayıp 5 bin 400'ü buldu. BM Güvenlik Konseyi'nde Arap Birliği gözlemcilerinin raporlarını sunma arefesinde başlayan Rusya girişimi dikkat çekiyor.

Suriye'deki her türlü şiddetin derhal sona erdirilmesi açısından Moskova'da bu tür temasların kısa zaman içinde gerçekleştirilmesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanlığı, "Bu, Arap Birliği himayesi altındaki Suriye diyalogu hazırlıklarına ilişkin görevler dahil, hiç bir sınırlama olmadan tüm ulusal konuların masaya yatırılmasına katkı sağlayabilir" denildi.

Moskova'ya göre, bu görüşmeler Suriye toplumunun cepheleşmesine engel olunması açısından da önem arz ediyor. Rusya Dışişleri, daha önce Suriyeli taraflara çağrıda bulunduğunu ve Moskova'ya kendi temsilcilerini göndererek tek taraflı olarak görüşmelere katıldıklarını da hatırlattı.