Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının, adanın ortak kültürel mirasının korunması için üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ancak, Güney Kıbrıs’taki Müslüman-Türk kültürel mirasının tehlike altında bulunduğunu savundu.

Özgürgün, “Adada var olan kültürel mirasın koruyuculuğuna soyunmuş olduğu gözlenen Başpiskopos Hrisostomos’un Güney’de yok olmakla karşı karşıya bulunan bu eserler hakkında aynı hassasiyeti göstermemesi manidardır” dedi.

Dışişleri Bakanı Özgürgün dün yayınladığı yazılı açıklamada, Rum Başpiskopos Hrisostomos’un son açıklamalarını eleştirdi. Hrisostomos’un bir din adamına yakışmayan söylemlerde bulunduğuna işaret eden Özgürgün, “Bir kabadayı edasıyla Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Apostolos Andreas manastırının restorasyonunu kendisinin üstleneceğini ve bunu izinsiz bir şekilde fiili olarak hayata geçireceğini söyleyen Başkiskopos, ayrıca Rum halkına restorasyon gerçekleşene kadar Manastırı ziyaret etmemeleri çağrısı yapmaktadır” dedi.
Başpiskopos’un KKTC’deki dini eserlerin yıkılmaya terk edildiğini iddia ederek, Apostolos Andreas Manastırı’nın yıkılmasına asla izin vermeyecekleri yönünde bir görüş ortaya koyduğunu kaydeden Özgürgün, bu iddiaların gerçek dışı ve haddini aşan söylemler olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Özgürgün, Apostolos Andreas Manastırı’nın bugüne kadar restore edilememesinin tek sorumlusunun, bu yönde yapılan tüm proje ve çalışmaları engellemek için büyük çaba sarf eden Başpiskopos olduğunu söyledi.

Özgürgün, “Sürekli olarak tüm dünyaya Apostolos Andreas Manastırı’nın çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu propagandası yapan Hrisostomos’un, geçmişte bu Manastır’ın Kıbrıslı Türkler tarafından restore edilmektense çökmesini tercih ettiğini ve ayrıca aslında Manastır’ın yıkılma tehlikesiyle de karşı karşıya olmadığını belirtmiş olması kendisinin bu konudaki samimiyetsizliğinin en açık örneğidir” dedi.










KAYNAK : KIBRIS